7071 kez okundu
2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi Kurumlararası, Kurumiçi ve Yurtdışından Yatay Geçiş Başvuru Duyurusu
Üniversitemize yapacağınız yatay geçiş başvuru ve kesin kayıt işlemlerinin sorunsuz bir şekilde tamamlanabilmesi için duyuru metnini sonuna kadar incelemeniz faydanıza olacaktır.
BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME TAKVİMİ
FAALİYET
GÜZ YARIYILI
Başlangıç
Bitiş
Başvuru Tarihleri
16 Temmuz 2024
26 Temmuz 2024
İngilizce Yabancı Dil Yeterlik Sınavına Girecek Öğrenci Listelerinin Yabancı Diller Yüksekokuluna Bildirilmesi (Kısmen veya tamamen Yabancı Dilde eğitim veren Bölümlere başvuruda bulunanlar için)
29 Temmuz 2024
** YABANCI DİL YETERLİK SINAVI
(Kısmen veya tamamen Yabancı Dilde eğitim veren Bölümlere başvuruda bulunanlar için)
31 Temmuz 2024
İngilizce Yabancı Dil Yeterlik Sınav Sonuçlarının Yabancı Diller Yüksekokulu Tarafından İlgili Birimlere Gönderilmesi
02 Ağustos 2024
Başvuruların İlgili Kurullarda Değerlendirilmesi (Türkçe Eğitim Veren Programlar İçin)
29 Temmuz 2024
08 Ağustos 2024
Başvuruların İlgili Kurullarda Değerlendirilmesi (Kısmen veya Tamamen Yabancı Dilde Eğitim Veren Programlar İçin)
05 Ağustos 2024
08 Ağustos 2024
Sonuçların İlan Edilmesi
09 Ağustos 2024
Asil Adayların Kesin Kayıtları
12 Ağustos 2024
15 Ağustos 2024
Asil Aday Kayıtlarından Sonra Kalan Boş Kontenjanların İlanı
16 Ağustos 2024
Yedek Adayların Kesin Kayıtları
19 Ağustos 2024
20 Ağustos 2024
Yedek Aday Kayıtlarından Sonra Kalan Boş Kontenjanların İlanı
21 Ağustos 2024
***Yedek Aday Kayıtlarından Sonra Kalan Boş Kontenjan Kayıtları
23 Ağustos 2024
** Bu sınava; kısmen veya tamamen yabancı dilde eğitim veren programlara başvuruda bulunup ÖSYM tarafından yapılan veya Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından uluslararası sınavlarla eşdeğerliliği kabul edilen yabancı dil sınavlarının birinden ya da İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi hazırlık sınıfı yönergeleri ile belirlenen başarı düzeyinde yeterli puanı aldığına dair Yabancı Dil Yeterlilik Belgesi bulunmayan adayların girmesi şarttır.
*** İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Yatay Geçiş Yönergesi hükümlerine göre asil adayların dışında başarı şartını taşıyan diğer adaylar başarı sırasına göre yedek aday olarak ilan edilecektir. Bu nedenle yedek adayların kesin kayıtları bittikten sonra hala boş kontenjan kalması durumunda 23 Ağustos 2024 tarihinde ilgili Fakülte/Meslek Yüksekokulunda kesin kayıtta istenen evraklarla birlikte hazır bulunan diğer yedek adaylar arasından başarı sırasına göre kesin kayıt yapılacaktır.
ÖNEMLİ: Kısmen veya tamamen yabancı dilde eğitim veren programlara yapılan başvurularda yabancı dil yeterlik şartını sağlayamayan adayların başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.
BAŞVURU ADRESİ
Başvurular 16-26 Temmuz 2024 tarihleri arasında https://ubs.ikc.edu.tr/ Başvuru İşlemleri > Yatay Geçiş Başvuru İşlemleri sayfasından aşağıdaki belgeler sisteme yüklenmek kaydıyla çevrimiçi (online) olarak yapılacaktır. Başvuru belgelerinin asılları kesin kayıt hakkı kazanan öğrencilerden kesin kayıt esnasında istenecektir.
Başvuru yapmak için tıklayınız.
Not: Başvuru tamamlandıktan sonra ilgili ekrandan alınan Başvuru Formunun başvuru yapılan birime teslim edilmesine gerek yoktur. Bu belgenin imzalı hali kesin kayıt hakkı kazanan adaylardan kesin kayıt esnasında istenecektir.
BAŞVURU ESNASINDA SİSTEME YÜKLENMESİ GEREKEN BELGELER
1. Kayıtlanma şekli ve kayıtlı olunan sınıfı gösterir onaylı öğrenci belgesi (Yurtdışından yapılan başvurularda adayın ayrılacağı yükseköğretim kurumunda öğrenim gördüğüne dair sınıf bilgisinin yer aldığı öğrenci belgesi ile Türkçe tercümesinin noter ya da Türk Dış Temsilciliklerinden onaylı örneği.)
2. Onaylı Not Durum Belgesi (Transkript): Başvuran öğrencinin, ayrılacağı kurumdan alacağı, izlediği bütün dersleri ve bu derslerden aldığı notları gösteren resmi belge, (Yurtdışından yapılan başvurularda ders içeriklerinin tasdikli örneği ve bu belgenin Türkçe tercümesinin noter ya da Türk Dış Temsilciliklerinden onaylı örneği)
3. Disiplin cezası almadığına ilişkin onaylı belge. (Diğer belgelerde belirtiliyorsa ayrı bir belgeye gerek olmayacaktır)
4. Yükseköğretim programına yerleştirildiği yıla ait ÖSYS/YKS Sonuç Belgesi (Yurtdışında öğrenime başlayanlar için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenen sınavlara ilişkin sonuç belgesi) (YKS belgelerinde doğrulama kodu yer almalıdır)
5. Öğrencisi olduğu kurumdan alacağı derslerin içerikleri. (Yurtdışından yapılan başvurularda ders içeriklerinin tasdikli örneği ve bu belgenin Türkçe tercümesinin noter ya da Türk Dış Temsilciliklerinden onaylı örneği)
6. Kayıt dondurması olan öğrenciler için; kayıt dondurulan dönem ve süresini gösteren resmi belge; (Diğer belgelerde belirtiliyorsa ayrı bir belgeye gerek olmayacaktır)
7. Yabancı dil hazırlık sınıfında okumuş olan öğrenciler için; hazırlık sınıfında öğrenim görülen dönem ve süresini gösteren resmi belge; (Diğer belgelerde belirtiliyorsa ayrı bir belgeye gerek olmayacaktır, bu belge muafiyet için değil yıl kaybı olup olmadığının tespiti için istenmektedir.)
8. Akademik ortalamaya göre bulunan sınıfın ilk %10’una girilerek bir üst sınıfa geçildiğine dair resmi belge (İkinci öğretim programlarından başvuranlar için)
9. Kısmen veya Tamamen Yabancı Dilde eğitim veren programlara başvurularda, ÖSYM tarafından yapılan veya Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından uluslararası sınavlarla eşdeğerliliği kabul edilen yabancı dil sınavlarının birinden yeterli puanı aldığına dair Yabancı Dil Yeterlilik Belgesi (Belge ibraz edemeyen adayların başvurularının değerlendirilebilmesi için başvurduğu programın öğretim diline göre İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu veya İslami İlimler Fakültesinin 31 Temmuz 2024 tarihinde yapacağı yabancı dil yeterlilik sınavında başarılı olmaları gerekmektedir.)
10. Kurum içi yatay geçiş ile farklı eşdeğer program başvurularında yukarıda belirtilen belgelere ilaveten tüm puan türlerinden alınan puanları gösterir Sonuç (Yerleştirme Puanları Dahil) belgesi;
11. Türk Silahlı Kuvvetleri ile Polis Akademisi ve bağlı yükseköğretim kurumlarından ilişiği kesilenler için ilişik kesilme nedenini gösteren belge.
12. Üniversitemiz tarafından gerekli görüldüğü takdirde başvuranlardan ilave belge talep edilebilecektir.
ÖNEMLİ: Başvurusu eksik evrak nedeniyle reddedilen adaylar başvuru tarihleri içerisinde evraklarını tamamlayarak başvurularını yenileyebileceklerdir.
BAŞVURU KOŞULLARI VE DİĞER HUSUSLAR
Genel koşullar
1)Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçişler hariç, önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.
2) Üniversite içinde aynı diploma programlarında birinci öğretimden ikinci öğretime kontenjan sınırlaması olmaksızın yatay geçiş yapılabilir.
3) ÖSYM birinci basamak sınavı ile yükseköğretim kurumlarına yerleşen adaylar, birinci basamak sınavı ile öğrenci kabul eden programlara başvurabilirler.
4) İkinci öğretimden yalnızca ikinci öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Ancak, ikinci öğretim diploma programlarından başarı sıralamasında bulunduğu sınıfın ilk yüzde onuna girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına yatay geçiş için başvuru yapabilirler.
5) Yatay geçiş başvurusu yapacak olan adayların öğretim planlarındaki tüm dersleri ve uygulamaları alarak (staj dersleri hariç) başarmış olmaları gerekir.
6) İkinci üniversite kapsamında açık veya uzaktan öğretim programlarına sınavsız olarak kayıtlanan adayların yatay geçiş başvurusu kabul edilmez.
7) Kayıt dondurmuş olmak yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil etmez.
8) Başarı sıralaması şartı aranan programlarda kurumlar arası ve kurum içi yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin kayıt olduğu yıldaki ilgili programın Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen başarı sıralaması şartını sağlamış olması gerekir.
Yurtiçi kurumlar arası yatay geçiş başvuru koşulları
(1) Kurumlar arası yatay geçiş için başvuran adayların;
a) Başvuru sırasında yükseköğretim kurumlarının aynı düzeydeki eşdeğer diploma programına kayıtlı olması,
b) Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı hariç önlisans programları için en az bir, lisans programları için en az iki yarıyılı tamamlamış olması,
c) Öğrenimi süresince herhangi bir disiplin cezası almamış olması,
ç) Yatay Geçiş Sıralama Puanının (YGSP) en az 2,00 olması,
d) Genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması,
e) (d) bendindeki başarı şartını sağlayamayan adayların merkezi yerleştirme puanının geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması,
f) Açık veya uzaktan öğretimden diğer açık veya uzaktan öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Açık ve uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilmesi için (İkinci Üniversite kapsamında sınavsız giriş hariç), öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 üzerinden 80 veya üzeri olması veya kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği üniversitenin diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.
(2) ÖSYS ile öğrenci alan diploma programlarından özel yetenek sınavı ile öğrenci alınan diploma programına geçişlerde diğer şartların yanı sıra yapılacak olan özel yetenek sınavında başarılı olma şartı aranır. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alınan diploma programlarından, ÖSYS ile öğrenci alan diploma programlarına yatay geçiş yapılamaz.
(3)Kurumlar arası yatay geçiş başvurusunda bulunan öğrencilerin öğrenim gördükleri üniversitedeki programlarında bulundukları sınıftan daha alt bir sınıfa başvuruları kabul edilmeyecektir.
(4) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan yükseköğretim kurumları yurt dışı kapsamında yer almaktadır.
Kurum içi yatay geçiş başvuru koşulları
(1) Kurum içi yatay geçiş kontenjanlarına başvuran adayların;
a) Başvuru sırasında eşdeğer düzeyde bir diploma programına kayıtlı olması, lisans programında (Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı hariç) en az iki yarıyılı tamamlamış olması,
b) Öğrenimi süresince herhangi bir disiplin cezası almamış olması,
c) Kayıt dondurma haricinde yarıyıl/yıl kaybının olmaması,
ç) Üniversite bünyesindeki aynı düzeyde öğrenci kabul eden diploma programları arasında yatay geçiş başvurusu yapılabilmesi için, öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından az olmaması,
d) Geçiş yapılacak yarıyıla kadar, programında aldığı tüm derslerden başarılı olması ve başvurusu sırasındaki genel not ortalamasının en az 4.00 üzerinden 3.00 olması; Uzaktan eğitimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilmesi için ise en az 4.00 üzerinden 3.50 olması,
e) Yetenek sınavı ile öğrenci alan diploma programlarına kurum içi yatay geçişlerde diğer şartların yanı sıra yetenek sınavında da başarılı olması gerekir.
(2) ÖSYM sınavı ile yerleşen öğrencilerin kurum içi yatay geçiş işlemlerinde ÖSYM sınav sonuçları dikkate alınır, başkaca ulusal veya uluslararası diploma notu veya sınav sonuçları yerleştirmeye esas alınmaz.
Yurt dışı yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş başvuru koşulları
(1) Yurt dışı yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş için başvuran adayların;
a) Yurt dışında öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunun ve eğitimin yapıldığı programın ön lisans veya lisans diploma vermeye yetkili bir kurum olarak Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınmış olması ve kayıtlı olduğu diploma programının, yatay geçiş için başvurduğu önlisans veya lisans diploma programına eşdeğerliğinin ilgili yönetim kurulu tarafından kabul edilmesi,
b) Kayıtlı olduğu programın yatay geçiş için başvurduğu önlisans veya lisans diploma programına eşdeğerliğinin ilgili yönetim kurulu tarafından kabul edilmesi ve kayıtlı olduğu programda önlisans için en az bir, lisans için en az iki yarıyılı tamamlamış olması,
c) Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçişte öğrencinin yatay geçiş yapmak istediği diploma programının ilgili sınıfına öğrenci kabulündeki taban puana sahip öğrenciler, yurt dışında yükseköğrenim gördüğü tüm derslerden başarı şartı aranmaksızın yatay geçiş başvurusu yapabilirler. Bu yolla başvuran öğrencilerin yatay geçiş başvurusunun kabulü ancak en fazla bir dersten başarısız olmaları şartıyla kabul edilir.
ç)Yurtdışında yükseköğretime başlayan öğrencilerin Türkiye'deki yükseköğretim programlarına geçiş başvurularının değerlendirilmesinde kullanılacak olan, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavlarındaki asgari puanlar ile bunlara eşdeğerliği kabul edilen sınavlar ve puanları, üniversite tarafından belirlenen yurtdışı yatay geçiş kontenjanları ile birlikte Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilir. Adayların, yatay geçiş başvurusu yapabilmeleri için en az ilan edilen puanlara sahip olması,
d) Genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 veya ilgili birim yetkili kurullarınca kabul edilen eşdeğer puana sahip olması,
e) Öğrenimi süresince herhangi bir disiplin cezası almamış olması,
f) Yurtdışındaki yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırılan yılın ÖSYS/YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda belirtilen yatay geçiş şartlarını sağlıyor olması,
(2) Yurtdışından yatay geçişte (KKTC dahil) YGSP hesaplanmaz, bu adaylar not ortalamasına göre kontenjan dahilinde yerleştirilirler.
(3) Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçişte, yurt dışındaki aynı yükseköğretim kurumundan bir programın her bir sınıfına geçiş yapabilecek öğrenci sayısı o programın ilgili sınıfının yurt dışı kontenjanının yüzde 15’ini geçemez. Yüzde 15’in hesaplanmasında 1’in altındaki sayılar 1’e tamamlanır. Virgülden sonraki kısım 5’ten küçükse alttaki tam sayıya, 5 ve yukarısında ise bir üst tam sayıya tamamlanır.
(4) Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yurt içindeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapılabilmesi için, “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerinin yanı sıra, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı web sayfasında ilan edilen şartların da karşılanması gerekir.
2023-2024 Eğitim Öğretim Döneminden Önce Yurt Dışındaki Yükseköğretim Kurumlarına Kayıt Yaptıran T.C. Uyruklu Öğrencilerin Yurt Dışındaki Yükseköğretim Kurumlarından Yurt İçindeki Yükseköğretim Kurumlarına Yatay Geçiş İşlemleri
2023-2024 eğitim öğretim döneminden önce yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıran T.C. uyruklu öğrencilerin yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yurt içindeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapabilmeleri için “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerinin yanı sıra, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından düzenlenen ve yurt dışındaki yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırmış olduğu yıldaki ÖSYS/YKS Kılavuzlarında yer alan şartları sağlamaları gerekmektedir.
2023-2024 Eğitim Öğretim Döneminde Yurt Dışındaki Yükseköğretim Kurumlarına Kayıt Yaptıran T.C. Uyruklu Öğrencilerin Yurt Dışındaki Yükseköğretim Kurumlarından Yurt İçindeki Yükseköğretim Kurumlarına Yatay Geçiş İşlemleri
2023-2024 eğitim öğretim döneminde yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıran T.C. uyruklu öğrencilerin yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yurt içindeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapabilmeleri, “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerinin yanı sıra, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından düzenlenen aşağıdaki şartları karşılamaları halinde mümkündür:
2023-2024 eğitim-öğretim döneminde yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıracak öğrencilerin,
Ülkemizdeki başarı sıralaması şartı aranan bir programa yatay geçiş yapılabilmesi için; Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğinin Yurtdışı yükseköğretim kurumlarından yurtiçindekilere yatay geçiş bölümü 14/1-7 maddesi hükümlerini taşıması gerekmektedir.
Başarı sırası aranmayan önlisans, lisans ve özel yetenekle öğrenci alan programlar için;
2023-2024 eğitim öğretim döneminde Yükseköğretim Kurulunca esas alınan sıralama kuruluşlarında genel üniversite sıralaması olarak dünya genelinde ilk 500'e giren üniversitelerde öğrenime başlayan öğrencilerden hazırlık sınıfı hariç en az ikinci sınıfı başarıyla tamamlayan öğrenciler 3 üncü sınıfa (başarı sırası aranmayan programların öğretim süresi 5 yıl olanlarda 3 ve 4. sınıfa) yatay geçiş başvurusu yapabilecek, önlisans programlarında ise üçüncü yarıyıla (ikinci sınıfa) yatay geçiş başvurusu yapabilecektir.
2023-2024 eğitim öğretim döneminde ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarından aldıkları ön lisans eğitimlerini saydırarak yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kayıt olacak ve sonrasında yurtiçindeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapacak öğrencilerin de Yurtdışı yükseköğretim kurumlarından yurtiçindekilere yatay geçiş bölümü 14/1-7 maddesi hükümlerini taşıması gerekmektedir.
2023-2024 eğitim ve öğretim yılında yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına kayıt olanlar için bu duyuruda 1/a ile 2. maddesinde yer alan yatay geçiş için kabul edilecek sıralama kuruluşları Times Higher Education (THE), QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities (ARWU), CWTS Leiden Ranking'dır.
T.C. uyruklu olup ortaöğretiminin tamamını yurt dışında tamamlayarak yükseköğretime başlayan öğrenciler ile yabancı uyruklu öğrencilerde yukarıdaki şartlar aranmaz.
Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından KKTC’de bulunan yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapacak T.C. uyruklu öğrencilerin de yukarıdaki şartları sağlamaları gerekmektedir.
2023-2024 eğitim öğretim döneminden önce yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıran öğrencilerin, yurt dışındaki yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırmış olduğu yıldaki ÖSYS/YKS Kılavuzlarında yer alan şartları sağlamaları gerekmektedir.
Yabancı dil
(1) Tamamen veya kısmen yabancı dil ile eğitim yapılan programlara yatay geçiş için, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi veya Yabancı Diller Yüksekokulunca yapılacak olan yabancı dil yeterlilik sınavından başarılı olmak ya da Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan ulusal veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarından İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi hazırlık sınıfı yönergeleri ile belirlenen başarı düzeyinde bir puanı başvuru sırasında belgelemek şarttır.
Değerlendirme
(1) Başvurular ilan edilen koşullar çerçevesinde, ilgili birim tarafından değerlendirmeye tabi tutulur. Koşulları sağlamayan adayların başvuruları ilgili birim tarafından reddedilir. Sonuç Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi işlenir.
(2) Başvuruların değerlendirilmesi burada belirtilen hükümler esas alınarak ilgili birim yönetim kurulu tarafından yapılır.
(3) Dörtlük veya yüzlük sisteme göre elde edilen başarı notlarının birbirine dönüştürülmesinde, Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından belirlenen dönüştürme tabloları kullanılır.
(4)
a) Kurumlar arası ve kurum içi yatay geçiş başvurularının değerlendirmesinde, adayların ÖSYM giriş puanı ve üçüncü fıkra uyarınca dönüştürülen genel not ortalaması göz önüne alınarak yatay geçiş sıralama puanı (YGSP) hesaplanır.
b) YGSP aşağıdaki formüle göre hesaplanır, çıkan sonuç virgülden sonra en fazla dört hane yürütülür.
YGSP=GNO-0,02x(Bölüm Minimum ÖSYS Puanı*-Öğrencinin ÖSYS Puanı**)
* Başvurulan bölümün ilgili yıldaki minimum puanı
** Öğrencinin kayıtlı olduğu programa yerleştiği yıldaki ÖSYM merkezi yerleştirme puanını ifade eder.
c) ÖSYS puanı olmayan adaylar için, ÖSYS puanı olarak öğrencinin programa kayıt olduğu yıldaki programın ÖSYS/YKS minimum puanı esas alınır.
ç) Yatay Geçiş Sıralama Puanına göre en yüksek puandan başlamak üzere kontenjan dâhilinde yerleştirme yapılır ayrıca kontenjan sayısı kadar da yedek aday belirlenir ve ilan edilir. Yatay geçiş başvuru şartlarını taşıyan öğrencilerin sıralamaya alınabilmeleri için YGSP’nin en az 2,00 olması gerekir.
(5) Özel yetenek sınavı ve sınavsız geçişle öğrenci alan programlar ile yurtdışı yükseköğretim kurumlarından (KKTC dâhil) yatay geçişte YGSP hesaplanmaz.
(6) Yatay Geçiş Sıralama Puanı hesaplamasına tabi olmayan adaylar genel not ortalamasına göre eşdeğer programlar içinde sıralamaya tabi tutulur. En yüksek not ortalamasından başlamak üzere kontenjan dâhilinde yerleştirme yapılır ayrıca kontenjan sayısı kadar da yedek aday belirlenir ve ilan edilir.
(7) YGSP’nin eşit olması halinde ÖSYS puanı yüksek olan adaya, YGSP hesaplanmadığı durumlarda ise not ortalamasının eşit olması halinde yaşı küçük olan adaya öncelik verilir.
Sonuçların ilanı
Yatay geçiş başvuru sonuçları ve kayıt tarihleri intibakları ile birlikte ilgili birimin internet sayfasında duyurulur. Aynı zamanda sonuçlar Üniversite Bilgi Yönetim Sistemine işlenir.
Muafiyet ve intibak işlemleri
(1) İlgili komisyon, öğrencinin daha önceki dönemlerde aldığı dersler ile yatay geçiş yaptığı programın derslerini dikkate alarak, varsa öğrencinin alması gereken ilave dersler ile başarılı sayılması gereken dersleri belirler. Entegre eğitim verenlerde tamamen intibak işlemleri yerleştirildikleri diploma programının bağlı bulunduğu birimin yönetim kurulunca yapılır.
(2) Yatay geçişle gelen öğrencilerin önceki diploma programından aldığı ve başarılı olduğu derslerin intibakının yapılarak, bu derslere ilişkin daha önce alınan notları transkripte işlenir.
Azami süre
(1) Merkezi yerleştirme puanı dışında yatay geçiş yapan öğrencilerin azami süreleri, daha önceki yükseköğretim kurumlarında geçirdikleri süreler dikkate alınarak hesaplanır.
(2) Toplam süre, mevzuatta belirtilen azami süreyi aşamaz.
Katkı payı veya öğrenim ücretleri
(1) Yatay geçiş ile kurum veya program değiştiren öğrenciler, önceki kurum veya bölümlerinde geçirdikleri öğrenim süreleri de göz önüne alınarak Cumhurbaşkanı Kararı ve Üniversite Yönetim Kurulu Kararı ile belirlenen katkı payı ve öğrenim ücretlerine tabi olurlar.
(2) İkinci öğretim diploma programına geçiş yapan öğrenciler ikinci öğretim öğrenim ücreti öderler.
(3) Yurt dışı yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş yapan öğrenciler, Cumhurbaşkanı Kararı ve Üniversite Yönetim Kurulu Kararı ile belirlenen katkı payı ve öğrenim ücretlerine tabi olurlar.
Yatay Geçiş için gerekli bazı şartlar yukarıda belirtilmiş olup, başvuruların değerlendirilmesi ve diğer hususlar hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki yönetmelik ve yönergenin ilgili maddeleri dikkatlice incelenmelidir.
Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Yatay Geçiş Yönergesine ulaşmak için tıklayınız.
KESİN KAYIT
Değerlendirme sonucunda kesin kayıt yapmaya hak kazanan asil öğrenciler 12-15 Ağustos 2024; yedek öğrenciler ise 19-20 Ağustos 2024 tarihleri arasında aşağıda belirtilen belgelerle birlikte kesin kayıt için şahsen müracaat edeceklerdir. Kesin kayıtlar ilgili birimde yapılacaktır. Bunun yanı sıra yedek adayların kesin kayıtları bittikten sonra hala boş kontenjan kalması durumunda 23 Ağustos 2024 tarihinde ilgili Fakülte/Meslek Yüksekokulunda kesin kayıtta istenen evraklarla birlikte hazır bulunan diğer yedek adaylar arasından başarı sırasına göre kesin kayıt yapılacaktır.
(1) Başvuru Formu (ubs.ikc.edu.tr adresinden yaptığınız çevrimiçi başvuru tamamlandıktan sonra sayfanın çıktısının alınması ve her bir sayfanın altının imzalanması suretiyle oluşturulacaktır.)
(2) Kesin kaydın yapılması için başvuru dilekçesi (Dilekçe aday tarafından doldurulacak ve ıslak imzalı bir şekilde teslim edilecektir.)
(3) 1 Adet Fotoğraf
KONTENJANLARA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Fakülte ve Meslek Yüksekokullarının İletişim Bilgilerine Ulaşmak İçin Tıklayınız