İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

İKÇÜ’nün İlk Mezun Buluşması Hemşirelik Bölümünden

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nce düzenlenen “Hemşirelik Haftası Etkinlikleri” Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda düzenlenen açılış konferansıyla başladı. Ayrıca etkinlikler kapsamında bu yıl ilki düzenlenen  ‘Mezunlar Buluşması’ ile geçtiğimiz yıllarda mezun olan İKÇÜ’lülerle yeni öğrenciler bir araya geldi.

Dekan Prof. Dr. Derya Özer Kaya’nın ev sahipliğinde yapılan etkinlikleri, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikri Salman, Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasemin Tokem, akademisyenler ile çok sayıda öğrenci takip etti. Etkinlikler, Sanat ve Tasarım Fakültesi’nden Öğr.Gör. Dr. Mücahit Yalçın Öztüfekçi ile Hemşirelik Bölümü öğrencisi İrem Kaya’nın mini konseriyle başladı.

Hemşireliğe Yatırım Toplum Sağlığına Yapılan Yatırımdır

Açılışta konuşan Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasemin Tokem bu yıl ilk kez dâhil ettikleri mezunlar buluşması ile hemşirelik haftası etkinliklerini farklı bir bakış açısı getirdiklerini söyledi. Pandeminin başlangıcı itibariyle tüm dünyada sağlık alanının öne çıkan meslek gruplarının başına hemşireliğin yerleştiğini ifade eden Prof. Dr. Tokem, “Tüm sağlık çalışanları her olağan dışı durumda olduğu gibi yine kendi yaşamlarını hiçe sayarak görevlerin başında, en ön saflarda yerlerini almıştır. Bu vesileyle bu süreçte kaybettiğimiz tüm meslektaşlarımızı da saygı ve rahmetle anıyoruz. Sağlık sistemi güçlü olan ülkeler bu süreçten başarılı olarak çıktılar. Bu deneyimlerden yararlanılarak hemşirelik mesleğine yapılan yatırımların istenilen ortalamalara getirilmesinin önemi ön plana çıkmaktadır.  Hemşirelik mesleği güçlendirildiğinde toplum sağlığının da yükseleceği bilinmelidir. Geleceğin hemşirelerini yetiştirme sorumluluğu ile eğiticiler olarak bizler de eğitim olanaklarına katkı sağlayacak yatırımlarımızı arttırıyoruz. Eğitimin niteliğini tescil edebilmek için akreditasyon çalışmalarımızda son aşamadayız.  Yıl sonunda da bu çalışmalarımızı tescil etme hedefindeyiz” diye konuştu.

ICN’den Mesleğe yatırım Yapma Vurgusu

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 yılını 'Hemşire ve Ebe Yılı' ilan ederek sağlık ekibinin vazgeçilmez üyelerinin önemini vurgulamayı hedeflediğini belirten Dekan Prof. Dr. Derya Özer Kaya da pandemi sonrasında bu vurgunun doğruluğunun dünyaca kabul gördüğünü kaydetti. Florence Nightingale'in doğum yıl dönümü olan 12 Mayıs tarihinin bu yıl Uluslararası Hemşireler Konseyi (ICN) tarafından ‘dünya çapında sağlık sistemlerini güçlendirmek için hemşirelik mesleğini koruma, destekleme ve mesleğe yatırım yapma’ tema'sı ile gündeme getirildiğini aktaran Prof. Dr. Kaya, “ 2022 Uluslararası Hemşireler Günü teması, bugünün ve yarının sağlık sistemlerini, birey ve toplulukların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde dönüştürmek için hemşireliğe yatırım yapma; esnek, yüksek nitelikli hemşirelik iş gücü oluşturma ve hemşire haklarını koruma ihtiyacını ifade etmektedir”  dedi.

Hemşirelik Bölümümüz Eğitim Kalitesini Akredite Ediyor

İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak 2011-2012 eğitim öğretim yılından bu yana geçen yedi dönemde 1.102 nitelikli mezunu sektöre kazandırdıklarını aktaran Dekan Prof. Dr. Kaya, “Fakültemizin değerli akademisyenlerinin katkılarıyla lisansüstü ve doktora programlarımızda, bilimsel araştırmalar yapan hemşirelerimiz de bilimsel çalışmaları ile ön plana çıkmaktadır. Hemşirelik bölümümüzün eğitim kalitesini tescilleyecek akreditasyon başvurusu da değerlendirilmeye alınmıştır.  Bu başvuruları diğer bölümlerimiz için de yaparak eğitim kalitemizin artırılması yolunda emin adımlarla yürümeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu da İKÇÜ’nün ilk mezun buluşması olması sebebiyle Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak kurumsal anlamda çok değerli bir etkinliğe imza atıldığını kaydetti. “Bu yıl hemşirelikte marka konusunun öne çıkarıldığını görüyoruz. Marka yaratmak istiyorsanız, sizlerle bağını koparmamış mezun kitlesine ihtiyacınız var” diyen Prof. Dr. Bulduklu,  bu açıdan buluşmanın diğer fakültelere örnek teşkil etmesini umduklarını belirtti.

Cana Dokunan Her Meslek Kutsaldır 

Ülkemiz sağlık alanının dünyaca takdir edilen bir noktada olduğunun altını çizen Prof. Dr. Bulduklu, “Hemşirelik mesleğinin kat ettiği aşamaları yakından izleyen biriyim. Gelinen noktada mesleğin gelişme adımlarının ne kadar değerli olduğunun farkındayım. Yirmi sene öncesine göre kıyaslarsanız meslekte profesyonelleşme anlamında inanılmaz bir mesafe kat edildiğini göreceksiniz. Bunda fakültelerimizin bu gibi etkinlik ve buluşmalarının etkisinin olduğunu düşünüyorum. Sizler cana dokunuyorsunuz. Bu dokunma ile kast ettiğim hem fiziksel hem de sosyal temastır. Cana dokunan her meslek kutsaldır ve sizler çok kutsal bir iş yapıyorsunuz. Benim mezunlarımızdan ve gelecekteki mezunlarımızdan ricam, mesleğin kutsiyetinin farkında olmalarıdır. Siz bankonun öbür tarafında olanlar olarak hastanın içine bulunduğu durumun farkında olmalısınız. Masanın diğer tarafından bakıldığında hastaların tekrar yaşama tutunmasına uzanmasına kadar geçen her süreçte sağlık sektöründeki iletişimin en önemli faktörü ve aktörü sizlersiniz” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Dekan Prof. Dr. Derya Özer Kaya ile Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasemin Tokem’in oturum başkanlığı ile Dr. Öğr. Üyesi Dilek Ayakdaş Dağlı’nın “Hemşireliğe Yatırım:5N1K” başlıklı sunumuna geçildi.

Etkinliklerin bilimsel bölümü, panel başkanları Doç. Dr. Betül Aktaş ile Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Büyükbayram Arslan’ın  “Hemşirelik ve Markalaşma”, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yalçın’ın “Bir Meslekte Marka Değeri Nasıl Kazanılır?”,  Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Ayhan Öncü’nün “Hemşirelikte Markalaşma” başlıklı sunumlarıyla tamamlandı.  

Hemşirelik Tarihi Bu Sergide

Öğrenci hemşirelerin mücadele ettiği bilgi yarışması ilgi ile takip edilirken hemşirelik bakımında kullanılan malzemelerin tarihsel yolculuğunu gözler önüne seren Doç. Dr. Jülide Gülizar Yıldırım Duman’ın kişisel “Hemşirelik Tarihi Sergisi” fuaye alanında açıldı. Sergide hemşirelikte geçmişten günümüze zamanla yaşanan değişimleri içeren değişik boy ve ebatlarda ilaç şişeleri, hemşire tedavi tepsisi ve içeriği, hemşirelik bakım malzemeleri, sahra tipi otoklav, hemşire / ebe çantası, hemşire başlıkları /kepleri ile ilgili eserler İKÇÜ’lülerin ilgisine sunuldu.

İKÇÜ Dans Toplulukların sergilediği başarılı performanslara öğrenciler de eşlik ederken; hemşirelik haftası etkinliklerinin ilk günü renkli görüntülerle sona erdi.

 

 

 

Menüyü Kapat