Tıp Öğrencilerinden 2. “Ulusal Öğrenci Kongresi”
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi 2. Ulusal Öğrenci Kongresi Dönem 1, 2 ve Dönem 3 öğrencilerinin katılımıyla Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda yapıldı.
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Esad Topal’ın ev sahipliğinde yapılan kongrenin resmi açılışına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Mustafa Agâh Tekindal, Dr. Öğr. Üyesi Serkan Bilgin, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tözün, Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferhan Elmalı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Mustafa Soyöz, danışman öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.
İKÇÜ’nün Akademik Gelişimine Öğrenci Katkısı
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu İKÇÜ’nün akademik gelişimine katkı sağlayan kongrelerin öğrenciler tarafından sahiplenilerek gelenekselleştirilmesinin önemine vurgu yaptı. İKÇÜ’nün bilimsel yolculuğuna katkı sunan tüm öğrenci organizasyonlarına tam destek verdiklerini vurgulayan Prof. Dr. Bulduklu, “Eğitimin hiçbir zaman bitmediği, bilgilerin sürekli yenilendiği ve güncellendiği bir alanda eğitim gören tıp öğrencilerimizin bilimsel düşünceleri ve araştırmaları paylaşmak, yeni fikirler üretmek, farklı bakış açıları kazanmak amacıyla buluştukları kongrelere ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz. Çeşitli kurslar, konferanslar, oturumlar aracılığıyla alanlarında değerli bilim insanlarımızı ve konuya ilgili öğrencilerimizin buluştuğu kongremizin ikincisinin yapılıyor olması da mutluluk verici. Kongrenin bu yıl ikincisinin yapılması, tıp öğrencilerimizin Ulusal Öğrenci Kongresi’ni sahiplenerek gelenekselleştirme çabasının ve başarılı bir ekibin sonucu olarak görüyorum” dedi. Prof. Dr. Bulduklu ayrıca kongre organizasyonları gibi benzer etkinliklerin İKÇÜ’nün bilimselliğe önem veren üniversite olmasının da göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.
ITS Öğrenci Çalışmaları da Kongrede Yayınlandı
Kongre ile ilgili bilgi aktaran Dekan Prof. Dr. Fatih Esad Topal, iki gün olarak düzenlenen oturumlarda öğrencilerin merak duydukları alanlarda eğitimlerine katkıda bulunduğunu kaydetti. Önümüzdeki yıllarda da öğrenci kongrelerinin geleneksel olması için çalışmalarına devam edeceklerini ifade eden Dekan Prof. Dr. Fatih Esad Topal, “ İlk gün Sütur Kursu, İleri Yaşam Desteği Kursu, Defibrilatör Kursu, Biyoistatistik Okuryazarlığı Kursu” gibi değerli öğretim üyelerimizin düzenledikleri eğitimlerimizi öğrencilerimize sunduk. İkinci günde Prof. Dr. Alper Şener hocamızın "Tıpa Tıp Hayaller ve Gerçekler" ve Prof. Dr. Hamit Hancı Hocamızın "Tıp ve Adli Bilimler" isimli konuşmaları yer alacaktır. Programımızın öğleden sonraki bölümünde Dönem 1, 2 ve 3 öğrencilerimizin İnsan ve Toplum Sağlığı dersi kapsamında hazırladıkları bilimsel çalışmaların sunumları olacaktır. Önümüzdeki yıllarda da öğrenci kongrelerimizin sürdürülerek bir gelenek haline gelmesi, ITS dersimiz kapsamında ortaya konulan öğrenci çalışmalarının bu kongrelerde sunulması ve takdir edilmesi en büyük temennimizdir. Kongremizin oluşmasında emekleri olan tüm öğretim üyesi, personel ve öğrencilerimizi ve düzenleme kurulumuzu kutluyorum. Başarılı bir kongre olmasını diliyorum” diye konuştu.
Danışman Öğretim Üyelerimizin Yol Göstericiliği ile
Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tözün ile Kongre Öğrenci Eşbaşkanları Dilan Canpolat ve İlayda Şimşek de açılışta birer konuşma yaparak ve Toplum Sağlığı dersi kapsamında Dönem 1, 2 ve 3’de teorik ve pratik derslerin yer aldığını kaydetti.
Dönem 1’de kanıta dayalı tıp süreci ve bu süreçte biyoistatistik kullanımı, Dönem 2’de öğrencilerin araştırma, uygulama ve sunum yöntemlerini uygulama becerilerini, Dönem-3’de danışman öğretim üyesi eşliğinde bir araştırma projesi geliştirme, uygulama ve sonuçlarını sunma etkinliklerinin yer aldığını kaydeden Prof. Dr. Tözün, “Öğrencilerimiz bu derslerde teorik olarak aldıkları bilgileri Aile Sağlığı Merkezi ziyareti, Bergama Asklepios Tıp Tarihi Gezisi ve paneller gibi etkinliklerle perçinlemektedirler. Uygulama dersleri içerisinde; ITS-101 dersi kapsamında “Derleme türünde bir makale hazırlama”, ITS-201 kapsamında “Bir bilimsel araştırma için Etik Kurul Onayı Dosyası Hazırlama” ve ITS-301 dersi kapsamında “Bir bilimsel araştırmayı yürütüp makalesini yazma” yer almaktadır. Bu dersler için tıp fakültemiz öğretim üyeleri küçük öğrenci gruplarına bir eğitim öğretim yılı süresince danışmanlık yapmaktadır. Danışman öğretim üyelerimizin yol göstericiliğinde öğrenci gruplarımızın hazırladığı bu çalışmalar öğrencilerimizin bilimsel çalışmalara olan meraklarının uyanması ve teşvik edilmeleri için son derece önemlidir” şeklinde konuştu.
Kongre Tıp Fakültesi Dönem 1, Dönem 2 ve Dönem III Sunumları ile tamamlandı. Kongredeki tüm sunumlar İKÇÜ Tıp Fakültesi Ulusal Öğrenci Kongresi resmi Youtube hesabında da paylaşıldı.