İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

Deniz Ekosisteminin Yeni Mühendisleri İKÇÜ'den

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi mezuniyet töreni Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezinde yapıldı. 
Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul’un ev sahipliğinde yapılan törende, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Prof. Dr. Muhsin Akbaş, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Levent Özkan, fakülte öğretim üyeleri mezun mühendisleri mutlu gününde yalnız bırakmadı. 

Su Ürünleri Mühendisliğinin Önemi Tartışılmaz
İKÇÜ Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Süleyman Akbulut, üç tarafı denizlerle çevrili bir coğrafyada, alanında yetkin su ürünleri mühendisliğine olan ihtiyaca dikkat çekti. Su ürünleri sektörü, 2020 yılında “Cumhuriyet tarihinin en yüksek” ihracatını yaptığını söyleyen Prof. Dr. Akbulut, bu alanda mühendisliğin geldiği önemli konuma değindi.  Prof. Dr. Akbulut, “Su dünyasını iyi anlayan, koruyan, içinde barındırdığı canlıları tanıyan ve onlardan doğru şekilde faydalanmanın yöntemlerini bilen yetişmiş elemanlara ihtiyaç olduğu aşikârdır. Su ürünlerinin bu kadar önem kazandığı günümüzde su ürünleri mühendisliğinin önemi daha da artacaktır COVID-19 salgın dönemi ve sonrasında oluşan olumsuzluklara karşın 2021'de su ürünleri ihracatı, miktar bazında, bir önceki yıla göre yüzde 19 artarak 239 bin tona, ulaştı. Türkiye, su ürünleri sektöründe net ihracatçı konumundadır. Su ürünleri sektörü, 2020 yılında “Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatı” olarak kayıtlara geçen 1 milyar 51 milyon dolarlık rekorunu 2021 yılında yüzde 33 artırdı. Bakanlığın çabalarıyla sürdürülebilirlik hedefi doğrultusunda, küresel iklim değişikliğinin en çok etkilediği su ürünleri sektöründe ihracat rakamları artmış oldu” dedi.

Türkiye’nin Önde Gelen Fakültelerinden Biriyiz
2010 yılında kurulan fakültelerinin yenilikçi ve dinamik perspektifiyle Türkiye’nin önde gelen Su Ürünleri Fakülteleri arasında yerini aldığını kaydeden  Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul, “Fakültemiz, bilgili, donanımlı, inovatif, çözüm üretebilen ve sektörün ihtiyaçlarını karşılayabilecek Su Ürünleri Mühendisleri yetiştirme misyonu ile öğrencilerini nihayet bugün mezun etmektedir. Dünya genelinde değeri kabul görmüş su ürünlerinin üretilmesi, doğal stokların azalma sebeplerinin araştırılması, sucul ekosistemlere zarar veren hususların saptanması, balıkçılık faaliyetlerinin düzenlenmesi gibi hem yerel hem de küresel birçok güncel konu ve sorun ile 4 yıllık eğitim öğretim süreçlerinde farkındalık oluşturmuş siz değerli Su Ürünleri Mühendislerini, ileriki süreçlerde bu sorunlara açık ve net çözümler bulacağınızdan emin olarak uğurluyoruz” şeklinde konuştu.

Ekosisteme Saygılı, Su Kaynaklarını Koruyan Mühendisler
Değerli bir besinsel içeriğe sahip su ürünlerinin Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilebilen tek hayvansal ürün olduğuna işaret eden Dekan Prof. Dr. Tanrıkul, mezunların yapacakları mesleğin ülke kalkınmasındaki öneminin altını çizdi. Prof. Dr. Tanrıkul, “Ekosisteme saygılı, su ürünleri kaynaklarını koruyan, kendini sürekli yenileyen ve güncelleyen su mühendisleri olarak sizlerden başarılı bir iş hayatının yanı sıra en büyük beklenti ve temennimiz, sevgi, saygı ve hoşgörü ilkelerini yaşam felsefeniz edinmenizdir. Mühendislik alanlarının da içerisinde yer aldığı pozitif bilimlerin temel amacı budur. Sizler de bu ilkeleri profesyonel iş hayatlarında harmanlayan su ürünleri mühendisleri olarak, başta her türlü fedakarlıkla sizi bugünlere getiren aileleriniz ve daha sonrasında tüm eğitim öğretim hayatınızda katkı sağlayan hocalarınızın emeklerini karşılamış olacaksınız” şeklinde temennilerini iletti.

Her Daim Öğrenci Dostu İKÇÜ
Su Ürünleri Fakültesi mezun öğrencileri adına açılış konuşmasını fakülte birincisi Hülya Erkoç, “Farkındayız, Farklıyız” sloganıyla her daim öğrenci dostu İKÇÜ’nün dinamik yapısında yer almanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Erkoç, “Bugünlere gelmemizi sağlayan eğitim hayatımız boyunca bizimle tek tek ilgilenerek, kendimizi geliştirmemize imkan sunan, bir birey olarak sorumluluklarımızı, bir ekibin parçası olmayı, dayanışmayı, bir su ürünleri mühendisi olarak ekosisteme karşı görevlerimizi öğreten değerli hocalarım, hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından fakülte birincisi Hülya Erkoç, mezuniyet kütüğüne plaket çakarak başarısını ölümsüzleştirdi. Erkoç’un yanı sıra fakülte ikincisi İrfan Demir'e ve üçüncüsü Kaan Kırşan’a  plaketleri törene katılan hocaları tarafından takdim edildi. Diploma takdiminin ardından mezunlar keplerini havaya atarak coşkuyla mezuniyetlerini kutladılar.

Menüyü Kapat