İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

İKÇÜ’de Görünmezlikten Görünürlüğe Psikiyatri Hemşireliği Sempozyumu

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı tarafından düzenlenen İzmir Psikiyatri Hemşireliği Sempozyumunun ikincisi, açılış oturumlarıyla başladı. 
Görünmezlikten Görünürlüğe Psikiyatri Hemşireliği, "AMATEM'de Hemşire Olmak” temalı, Çiğli Belediyesi, Psikiyatri Hemşireliği Derneği (PHD), Türk Psikiyatri Derneği (TPD) İzmir Şubesi, İKÇÜ Bağımlılıkla Mücadele Teknik Kurulu, Ege Üniversitesi Bağımlılık Merkezi (EGEBAM) ve İKÇÜ Hemşirelik Bilim, Kültür ve Sanat Topluluğu iş birlikleriyle İKÇÜ ev sahipliğinde düzenlenen sempozyuma çok sayıda konuk üniversiteden gelen akademisyen ve sağlık profesyoneli katıldı.

Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda başlayan sempozyumun açılışına, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, İKÇÜ Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasemin Tokem, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği ABD Başkanı, Bağımlılıkla Mücadele Teknik Kurul Başkanı Prof. Dr. Leyla Baysan Arabacı, Karşıyaka Denetimli Serbestlik Müdürü Orhan Kaykaç, Adli Bilimciler Derneği Başkanı İKÇÜ Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Hamit Hancı
İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli emniyet personeli katıldı.

Çok Paydaşlı Olarak Üstlenilmesi Gereken Bir Mücadele 

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu konuşmasının başında, İKÇÜ Ailesi olarak İslami İlimler Fakültesi Dekanı merhum Prof. Dr. Sıddık Korkmaz’ın vefatından duydukları derin acıyı paylaştı.   Geçtiğimiz haftalarda Prof. Dr. Sıddık Korkmaz’ın da katıldığı yurt dışı ziyaretinde bağımlılıkla mücadele konusunda daha aktif olarak neler yapılabileceği ile ilgili fikir alışverişinde bulunduklarını ifade eden Prof. Dr. Bulduklu, “Avrupa’nın bu konuda Hollanda modelini benimseyerek serbestliği yaygınlaştırmaya yönelik bir çalışma içinde olduğunu gördük.  İKÇÜ olarak özellikle Çiğli’de kullanım oranlarının arttığını ortaya koyan verilerin önüne nasıl geçebilirize yönelik çözüm yolları bulma gayretindeyiz. Geçen yıl Çiğli Belediyesi ile birlikte Çiğli’de Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayını yapmıştık. Bu anlamda Çiğli Belediyesi’nin bu çalıştaydan çıkan sonuçları can başla takip ettiğini gördüm. Bu mücadele çok paydaşlı olarak üstlenilmesi gereken bir mücadeledir. Aynı hedefe yoğunlaşılarak birlikte mücadele ile başarı gelir” şeklinde konuştu. 

Çiğli Belediyesi Olarak Topyekün Mücadeleye Devam

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü  de konuşmasına İslami İlimler Fakültesi Dekanı merhum Prof. Dr. Sıddık Korkmaz’ın vefatından duyduğu üzüntüyü paylaşarak ailesine ve tüm İKÇÜ ailesine baş sağlığı dileyerek başladı. Bağımlık konusunda ülkemizin ve tüm dünyanın verdiği mücadeleye dikkat çeken Başkan Gümrükçü, belediye olarak sempozyuma katkı sunmaktan duydukları memnuniyeti paylaştı. Başkan Gümrükçü, “Sempozyumda bu mücadelenin önemli unsuru olan hemşirelerin sorunları, daha aktif nasıl katkıda bulunacakları ve vatandaşlarımızın bağımlıklardan nasıl kurtulacağı konularında önemli bilimsel paylaşımlar olacaktır. Çiğli Belediyesi olarak bu mücadeleyi oldukça önemsiyoruz. Geçtiğimiz yıl İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Teknik Kurulu iş birliğinde, Çiğli’de Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı’nı yapmıştık.  Özellikle gençlerimizin etkilendiği ve giderek yaygınlaşan bu konuda tüm kurumlarımızla birlikte üzerimize düşen tüm görevleri yapmaya devam edeceğiz. Bağımlılıklarla mücadele konusunda sempozyumda çıkan sonuçları yerel yönetim düzeyinde hayata geçireceğimizin altını çizmek istiyorum” diye konuştu. 

Bağımlılık Oto Kontrolün Yitirilmesi Demektir  

İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, insanoğlunun doğumunda anneye olan bağımlılığı ile başlayan yaşam yolculuğunda tüm bağımlılıkların olumsuzlukla sonuçlandığını kaydetti. Dekanı Prof. Dr. Kaya, “Çocuk doğduğunda temel ihtiyaçlarıyla anneye bağımlıdır. Sonrasında sağlıklı bir aile içinde birey olarak kendi ayakları üzerinde durarak bağımsızlaşır. Fiziksel engeli olan bireylerin rehabilitasyonunda en önemli unsur başkasına olan bağımlılıklarını en aza indirgemektir. Kişinin bir maddeye, bir kişiye, bir davranışa olan bağımlıkları oto kontrolünün yitirilmesi demektir.  Bağımlılığın tedavisi zorlu bir süreçtir ve bu amaca yönelik düzenlenen bağımlılığın önlenmesi ve tedavi sürecinde ekip çalışması çok önemlidir. Hastanın izlenmesinden gerekli tedavi ve bakımın uygulanmasına kadar hemşirelik hizmetleri  önemli yer tutar” dedi.  

 Bilinç Düzeyine Katkı Sunan Önemli Akademisyenlere Sahibiz 

Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Bşk. Prof. Dr. Yasemin Tokem de hasta bilgilerinin kaydedildiği formlarda madde bağımlılığı sorularının yurt dışında kolay yanıt bulduğunu, ülkemizde ise hastanın çeşitli kaygılarla bu durumunu sağlık çalışanlarından gizleyebildiğine işaret etti. Yeşilay’ın ülkemizde üstlendiği önemli misyonu vurgulayan Prof. Dr. Tokem, “Bağımlılığa sebep olabilecek konuların farkında olmak sağlıklı nesiller yetiştirmek adına çok önemli. Özellikle masum bir bağımlılık olarak görülen dijital bağımlılığın üç yaşına kadar inmesi durumun ciddiyetini göstermektedir. Biz hemşireler olarak tüm bağımlıklara karşı toplumun bilinç düzeyini arttırmak adına önemli sorumluluklarımız var.  Fakülte olarak bu alanda çalışmalar yapan hem öğrencileri ile hem de toplumsal faaliyetlerde bilgilerini paylaşan, eğitimlerle toplumdaki bilinç düzeyini arttıran önemli bir kadroya sahibiz” şeklinde konuştu.

AMATEM’de Hemşire Olmak…

Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Leyla Baysan Arabacı, özellikle son yıllarda pandemiyle birlikte dünyada teknoloji alanında yaşanan hızlı değişimin bir soncu olarak evrilen bağımlılık sorununu ve bağımlı bireylerin tedavi, bakım ve rehabilitasyonunu ele almayı amaç edindiklerini vurguladı. Alanında uzman klinisyen, akademisyen hekim ve hemşirelerin yanı sıra farklı disiplinlerden uzmanların katıldığı 8 panel içeriğine sahip sempozyumla ilgili konuşan Prof. Dr. Arabacı, “Ülkemizde madde bağımlılığını önleme çalışmaları farklı disiplinler tarafından birçok elden yürütülmektedir. Bu doğrultuda, sempozyumumuzda da, bağımlılıkla mücadelede sunulacak sağlık hizmetlerinde ekip iş birliğinin ve teorik ile uygulamanın entegrasyonunun önemine çekilmiştir. Bugüne değin belki de çok da üzerinde düşünmediğimiz, ama aslında 2011 yılında mevzuatta tanımlanmış olan AMATEM’de Hemşire olmayı konuşacağız. Zorlukların, tereddütlerin, bilinmezliklerin, damgalanmanın, önyargıların, ötekileştirmenin ve hepsinden ötesi varolamamanın nedenlerine ışık tutacağız Kelebek etkisi yaratabilmek için daha görünür olmak gerektiğine inanıyor ve “Görünmezlikten Görünürlüğe: Bağımlılık Hemşireliği” diyoruz” dedi. 

Konuşmaların ardından sempozyumda açılış oturumuna geçildi. 

İlgili Resimler


Menüyü Kapat