Özbekistan Devlet Kültür ve Sanat Enstitüsü ile İKÇÜ Arasında Protokol
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ile Özbekistan Devlet Kültür ve Sanat Enstitüsü arasında işbirliği protokolü imzalandı. İki üniversite arasındaki protokolü İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ve Özbekistan Devlet Kültür ve Sanat Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. İbrakhim Juraevich Yuldashev imzaladı.
Kökü Mazide Olan Ati İle Stratejik Hedeflere Ulaşabiliriz
İslam Medeniyeti için son derece önemli bir yer olan Taşkent’te bulunmaktan ve iki üniversite ile iş birliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti paylaşarak başlayan Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, ülkeler arasında artan ortaklıklara eğitim boyutunda da katkı sunmak arzusunda olduklarını söyledi. Rektör Köse “Ülkelerimiz pek çok alanda birlikte büyük işler planlıyor ve hayata geçiriyor. Biz de üniversiteler olarak geleceğe miras bırakmak zorundayız. Bu coğrafya bizim gönül coğrafyamız ve bu topraklarda Buhari’nin, Müslim’in, Tirmizî’nin, Ebru Davud Es-Sicistani’nin ve elbette en başta bizim inanç mimarımız Maturidî’nin maneviyatı var. Yine Alaâddin Es-Semerkandi’nin medresesinin burada kurulduğunu da biliyoruz. Keza Özgen’de (Özkent) yerleşik Serahsi İslam Hukuku açısından çok kıymetli bir âlim. Bunları bilmeden geleceğe hedef koyamayız. Ülkelerimizin birlikte başarısı ve stratejik hedeflere ulaşması bu güçlü geleneğe sahip çıkmakla mümkün. Diğer taraftan Taşkent’in işgal döneminde İslamî ilimlerin eğitim merkezi olmaya devam ettiğini biliyoruz. Burada güçlü bir birikim var. Örneğin elinizdeki el yazmalarının ilim hayatına kazandırılması lazım. Bu eserler yaşlandıkça hastalanır ve onları tedavi etmek lazım. Önce tedavi edip sonra da kataloglamak gerekiyor. Ülke olarak biz bu katkıyı verebilecek yeterlilikteyiz. Üniversite olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.
Tarihi Hatırasız Gelecek Yok
İki üniversite arasında öğrenci, öğretim elemanı değişimi, ortak müfredat geliştirilmesi ve diğer alanlarda ortaklıkları düzenleyen protokolün imza töreninde konuşan Devlet Kültür ve Sanat Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. İbrakhim Juraevich Yuldashev ise ülkelerin geçmişten gelen tarihi ve kültürel yakınlığının pek çok alanda iş birliğini zorunlu hale getirdiğini söyledi. Prof. Dr. Yuldashev “İki ülkenin geçmişten gelen kadim birlikteliğinin belgeler üzerinden de gün yüzüne çıkarılması lazım. Bu manada tarihi belgeler incelenmeli, bilimsel birikim tarafların istifadesine sunulmalı. Elbette değişim programları çok önemli ama bizim elimizde hali hazırda 150.000 el yazması var. Sizin insan gücünüz ile bunları günüm yüzüne çıkarmamız zorunlu bir görev. Sizin uzman bilim insanlarınızla Türk çocuğu gelecekte geçmişini hatırlamaya devam edecek. Tarihi hatıralardan yararlanmadan geleceği kurmak mümkün değil. Atatürk’ün dediği gibi ‘Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır” dedi.
İmzalanan protokolün ardından Rektör Köse ve Rektör Yuldashev’in günün anısına birbirlerine hediyeler takdim ettiler.