İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

İKÇÜ ile Moğolistan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Arasında Değişim Anlaşması

 

 

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ile Moğolistan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi arasında ortak müfredat geliştirme, öğrenci ve öğretim elemanı değişimi hususlarını içeren iş birliği protokolü Moğolistan’ın Başkenti Ulanbator’da imzalandı.

 

İki üniversitenin birlikte yürüttüğü Ötüken’deki kazılar ve Mevlana değişim programına ilave olarak lisans ve lisansüstü öğrenci değişimi ile müfredat geliştirmeyi de içeren protokol İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ve Moğolistan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tumurpurev Namnan tarafından imzalandı. 
 

Turizm Alanında Büyük Deneyime Sahibiz

 

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, İKÇÜ Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şaban Doğan ile Moğolistan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Dış İlişkiler ve İşbirlikleri Koordinatörü Dr. Tumurkhuu Uuganbayar’ın da katıldığı imza töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Saffet Köse: “Biz  Moğolistan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile birlikte bu bölgedeki kazı çalışmalarını birlikte yönetmiştik. Oldukça uyumlu bir birliktelik ile bu projeyi sonuçlandırdık. Şimdi iş birliğimizi bir adım daha öteye götürmek istiyoruz. Bu amaçla hem öğrenci değişimi hem de bilimsel çok disiplinli iş birliği çerçevesi oluşturma gayreti içindeyiz. 14 ayrı fakülte, 1 yüksekokul, 3 enstitü ile eğitim veren güçlü bir üniversiteyiz. Her alanda büyük başarılara imza atıyoruz. Bunu komşu ve kardeş ülkelerle birlikte sinerji içinde ileriye taşımak; birlikte gelişmek istiyoruz. Son zamanlarda gelişen Türk-Moğol ilişkilerine katkıyı hedefliyoruz. Bölgeyi çok seviyoruz ve önemsiyoruz. Özellikle turizm alanında çok büyük bir deneyime sahibiz ve başlangıç için bu alanda deneyim paylaşımı uygun diye düşünüyorum” dedi.  

 

Türkiye Teknolojide Öncü Pozisyona Konumlandı

 

Moğolistan devletinin uluslararası ilişkilere çok önem verdiğini söyleyerek sözlerine başlayan Rektör Prof. Dr. Tumurpurev Namnan, üniversite hakkında bilgiler verdi. Ülkenin büyük üniversitelerinden olduklarını vurgulayan Prof. Dr. Tumurpurev Namnan “ 1960 yılında kurulmuş bir üniversiteyiz ve iki kırılma bizim için çok önemliydi. Bunlardan ilki 1982 ve diğeri 2002 yılı. 2002 yılında teknoloji odaklı bir hale dönüştük. Mevcut durumda 12 fakültemiz ve enstitümüz var. 20 bin öğrenci ile 2 bin akademik personelimiz ile eğitim veriyoruz. En yetkin olduğumuz ya da lokomotifimiz olan alanlar madencilik, enerji ve inşaat. Ben İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesini yakından takip ettim. Çok alanda iş birliği yapabileceğimizi görüyorum. Özellikle teknoloji konusunda daha yakın olmamız gerekiyor. Türkiye son yıllarda sanayi ve teknoloji alanında oldukça başarılı işler yapıyor ve öncü pozisyona konumlandı. Diğer işlerdeki deneyim paylaşımımızı teknoloji alanında da sergilememiz gerekiyor. Kazı çok başarılı biçimde sonuçlandı.Bunun için ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

 

Türkiye’nin Güçlü Akademisi Var

 

Ziyarette konuşan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, iki üniversite arasında somut çıktıları ulaşan başarılı çalışmalara tanıklık etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başladı. Türkiye’nin güçlü bir akademiye sahip olduğunu söyleyen Başkan Şeker “Türkiye gerçekten özellikle sanayi ve teknoloji alanında öncü bir devlet olma yolunda hızla ilerliyor. Savunma sanayinde gelinen nokta örnek olarak gösterilecek nitelikte. Bu başarıda akademisyenlerin de önemli katkıları var. Güçlü bilimsel birikimimizle bu topraklarda olmak zorundayız. Tarihi ve kültürel geçmişimiz ile yakın ilişkilerimiz bunu zorunlu kılıyor. Ülkelerin iktisadi ve kültürel iş birlikleri toplumların yakınlaşması için önemli ancak bilimsel birliktelikler ve bugünün konusu olan öğrenci ile akademisyen değişimleri bu yakınlığı artırıcı en önemli hususların başında geliyor” dedi. 

Ziyaret iki ülke arasında yapılması gerekenlerin istişare edilmesi ile son buldu.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat