İKÇÜ’den “Yükseköğretimde Kalite Güvencesi ve Öğrenci Katılımı”
Yükseköğretim Kalite Kurulunun (YÖKAK) kalite güvencesi kültürünün öğrenciler tarafından benimsenmesi ve bu konuda farkındalık kazandırmak amacıyla üniversitelerde düzenlediği seminerlerin 41’incisi İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde yapıldı.
İKÇÜ Kalite Koordinatörü Doç. Dr. Funda İfakat Tengiz’in modeartörlüğündeki “Yükseköğretimde Kalite Güvencesi ve Öğrenci Katılımı” başlıklı seminerde, Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, YÖKAK Uzmanı, Öğrenci Komisyonu Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Gonca Uludağ, YÖKAK Öğrenci Komisyonu Üyesi, Genç K-Uşak Topluluğu Başkanı Aslı Özmutlu konuşmacı olarak yer aldı.
Son On Yılda Kalite Temelli Öğretim Politikası
Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda yapılan semineri Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Prof. Dr. Süleyman Akbulut, dekanlar, kalite komisyonu üyeleri ile İKÇÜ Kalite Topluluğu üyeleri takip etti.İKÇÜ’nün gönüllü kalite elçilerine seslenen Rektör Prof. Dr. Köse, üniversitelerin kalite güvencesi sisteminin tüm süreçlerde işlemesi hem akademik birimlerin hem de Türk yükseköğretiminin daha rekabetçi yapıya bürünmesi için son derece büyük önem arz ettiğini ifade etti. Yükseköğretim açısından bakıldığında dersin değerlendirilmesinden programın incelenmesine, yükseköğretim kurumun değerlendirilmesinden alandaki eğitim için teknolojik uygunluğun değerlendirilmesine, kontrol ve düzenleme adımlarından iyileştirici uygulamalara kadar tüm aşamalarda kalite unsurunun yer aldığını aktaran Rektör Prof. Dr. Köse, “Ülkemizde çok sayıda üniversite ve programın oluşu, yurtiçi ve yurtdışı tercih edilirlikte kaliteyi önemli bir bileşen haline getirmiştir. Yükseköğretimde program akreditasyonları yoluyla diğer üniversitelerin önüne geçme arzusu, tüm programlar açısından süreçlerin ve değerlendirme kriterlerinin standardizasyonu yolunda önemli bir adım oluşturmuştur. Bu çerçevede özellikle son on yılda kalite temelli öğretim ve süreçlerin kalite güvence sistemi kapsamında yürütülmesi üniversite yönetimleri tarafından önemli görülür hale gelmiştir. Kalite, güvence altına alındığında bunun sonuçlarının uluslararası arenada önde olmak şeklinde çıktılar üreteceği açıktır” ifadelerini kullandı.
2022 Yılında Rekor Kıran Tek Ülkeyiz
YÖKAK’ın son yıllarda yapmış olduğu çalışmalarla yükseköğretimde kalite ile ilgili önemli adımlar atıldığını ifade eden YÖKAK Uzmanı, Öğrenci Komisyonu Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Gonca Uludağ, kurul olarak amaçlarının yükseköğretim kurumlarını daha nitelikli ve daha kaliteli yapı kazanmasını sağlamak olduğunu kaydetti. Dr. Öğr. Üyesi Uludağ, “Üniversite öğrencilerinin kalite süreçlerine aktif katılımı, kalite sistemlerinin doğru kurgulanmasına katkıda bulunması oldukça önemli. Bu alanda YÖKAK’ın çalışmaları ile Avrupa Öğrenci Birliği (ESU) Kalite Güvencesi Öğrenci Uzman Havuzu’na 2020 yılında 2, 2021 yılında 8 ve 2022 yılında 10 öğrenci ile üyelik başarısı gösterdi. 2022 yılındaki 10 öğrenci sayısı ile rekor kıran tek ülkeyiz. Bu aktif çalışmalarımızın neticesi öğrencilerimizin sürece gösterdiği ilgi ve destek ile gerçekleşti. Bu bizi ESU’da çok daha önemli bir konuma getirdi. Sonuç olarak buraya üye olan arkadaşlarımızın yurt dışındaki eğitim fırsatlarından yararlanmasının da önünü açmış oldu” dedi.
Öğrencilerin Farkındalıkları Arttı
Türkiye’nin yükseliş gösteren bu grafiğinin arkasında YÖKAK’ın 2019 yılında bünyesinde oluşturduğu Öğrenci Komisyonu’nun özverili faaliyetleri olduğunu vurgulayan Uludağ, ülkemizdeki yükseköğretim öğrencilerinin kalite güvencesi çalışmalarına yönelik farkındalıklarının artırıldığını kaydetti. Dr. Öğr. Üyesi Uludağ, kalite güvencesi süreçlerinin kurumlar, öğrenciler ve tüm paydaşlar tarafından benimsenmesinin Türk yükseköğretim kurumlarının görünürlüğü ve rekabet gücünün artmasında önemli bir rolü olduğunu aktarırken; akredite edilen eğitim programlarından mezun olmanın öğrencilere sağladığı avantajlara da değindi.
Gönüllü Elçi Olun
YÖKAK Öğrenci Komisyonu Üyesi, Genç K-Uşak Topluluğu Başkanı Aslı Özmutlu ise komisyon çalışmalarının gönüllülük esasıyla yürütüldüğünü ifade etti. Kalite komisyonlarında, öğrenci topluluklarında yer almanın avantajlarına değinen Özmutlu, “Kalite etkinliklerinde aktif olarak yer almak görünürlüğünüze katkı sunarken çok güçlü bir network ağına da sahip oluyorsunuz. Kalite elçisi olarak hem eğitim hayatınıza hem de bulunduğunuz üniversitelere çok değerli katkılarınız oluyor” diye konuştu.
İKÇÜ’de yapılan kalite elçisi buluşması, öğrencilerden gelen öneri ve görüşlerin değerlendirilmesiyle son buldu. İKÇÜ’ye misafir olan YÖKAK Öğrenci Komisyonu üyeleri, seminerin ardından Rektör Prof. Dr. Saffet Köse’yi makamında ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi verdi.