İKÇÜ’den “Bağımlılığa Multiprofesyonel Bakış”
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinde (İKÇÜ) Bağımlılıkla Mücadele Teknik Kurulu ve SKS Genç Yeşilay Topluluğu iş birliğiyle 'Bağımlılığa Multiprofesyonel Bakış' başlıklı bir panel yapıldı.
'Yeşilay Haftası' kapsamında bağımlılıkları farklı bakış açılarıyla ele almak ve farkındalık oluşturmak için düzenlenen panele, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikri Salman, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hatice Yıldırım Sarı, Medya ve İletişim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazım Ankaralıgil, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bekir Emiroğlu, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Arık, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Moderatörlüğünü İKÇÜ Bağımlılıkla Mücadele Teknik Kurulu Üyesi ve SBF Hemşirelik Bölümü Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Feyza Dereli’nin yaptığı panelde, İKÇÜ Bağımlılıkla Mücadele Teknik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Leyla Baysan Arabacı, İzmir Yeşilay Şube Başkanı ve Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Takımcı, Ege Bölgesi Yeşilay Koordinatörü Ümit Ülkü konuşmacı olarak yer aldı.
İKÇÜ Genç Yeşilay Topluluğu hakkında bilgi veren Bağımlılıkla Mücadele Teknik Kurulu Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Feyza Dereli, her türlü bağımlılığa karşı bilinçlendirme amacıyla birçok çalışma ve etkinliğe imza atıldığını kaydetti. Fiziksel, psikolojik ve toplumsal zararları bakımından tüm bağımlılıkların halk sağlığını etkileyen boyutuna vurgu yapan Dereli, düzenledikleri panelin farkındalık vesilesi olması temennisini paylaştı.
Tekno-Kapitalizmde, Medya Araç Olmaktan Çıktı
'Sosyal Medya Okuryazarlığı ve Bağımlılık' başlıklı sunum yapan İzmir Yeşilay Şube Başkanı ve Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Takımcı, Yeşilay Danışmanlık Merkezlerinin (YEDAM) tütün ürünleri, alkol, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı alanında tedavi ve rehabilitasyon konusunda bireyler ve yakınlarına ücretsiz olarak destek verdiğini aktardı. Teknoloji şirketlerinin, veri madenciliği ile insanların ekran karşısında kalma sürelerini uzatan, her hareketini izleyen algoritmalarıyla topladıkları verileri reklam verenlere satmak üzerine kurulu bir iş modeli geliştirdiklerini aktaran Prof. Dr. Takımcı, “Tekno-kapitalizmde, medya bir araç olmaktan çıkmış, bireylerin gündelik yaşamlarının her alanına egemenlik kurmuştur. Tabii tüm davranış ve tutumlar etik değerlerden ziyade, var olmak istenen uygulamanın özellikleri içinde en dikkat çekici olmaya ve beğeni almaya yönelik olarak şekillenecektir. Etik değerlerden uzak, dikkat çekmeye dayalı sansasyonel içerikler günümüzün kültürel ortamında hakimiyet kurmaktadır. Bizi gözetliyorlar ve biz buna gönüllü olarak izin veriyoruz. Sosyal medyada sergilenen davranış ve tutumlar eğer sadece bir gösteri zihniyeti ile hafife alınırsa, bunlardan psikolojik ve sosyal olarak büyük sorunlar doğacaktır" dedi. Dünya genelinde 210 milyondan fazla insanın sosyal medya bağımlısı olduğu bilgisini veren Prof. Dr. Takımcı sosyal medya bağımlılığının belirtilerine değinerek, sosyal medyanın oyalama ve avutma gibi işlevleri sayesinde insanların sorunlarla baş etme becerisini zayıflattığını aktardı.
İKÇÜ’nün Bağımlılıklarla Mücadelede Yolculuğu
Bağımlılıkla Mücadele Teknik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Leyla Baysan Arabacı, İKÇÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi çatısı altında faaliyet gösterdiklerini, 14 üye ile bağımlılıkla mücadele çalışmalarını aktif olarak yürüttüklerini dile getirdi. Üniversitelerin sadece bilim yuvaları olmadığını, farkındalık yaratması beklenen yapılar olduğuna işaret eden Prof. Dr. Arabacı, İKÇÜ’nün bu anlamda bağımlılığa karşı yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Arabacı, kurulun kuruluştan bu yana İzmir’de ve Türkiye’de ilki oluşturan çalışmalara imza attığını, öğrencilere yönelik bağımlılıkla mücadele dersleri açıldığını, farklı alanlardaki profesyonellerin bağımlılığa ilişkin bilgi ve deneyimlerini paylaştıkları çalıştay, sempozyum ve panel gibi etkinliklerin düzenlendiğini, farklı kurumlardan gelen bilgilendirme ve farkındalık yaratma taleplerine karşılık verildiğini söyledi. Sarı renk alan boyamaları ile hayata geçirilen 'Tütünsüz Hava Sahası' uygulamasını da hatırlatan Prof. Dr. Arabacı, Merkez Kampüsü içerisindeki Aile Sağlığı Merkezinde, yakın zamanda sigara bırakma polikliniğinin açıldığının müjdesini verdi.
Hedefte Gençler Var
Bağımlılıkların tüm dünyanın mücadele ettiği bir felaket olduğunu söyleyen Ege Bölgesi Yeşilay Koordinatörü Ümit Ülkü, bağımlılık yapan tüm maddelerin hedefinde gençlerin olduğunu vurguladı. Yeşilay’ın 7’den 70’e toplumun her katmanına ulaşma misyonunda gençlerin üstlendiği sorumluluğun önemine değinen Ülkü, bağımlı ya da bağımlılık yapan madde kullanan kişilere psikolojik ve sosyal destek konusunda üstlendikleri faaliyetleri aktararak Genç Yeşilay yapılanmalarının akranları için düzenlediği farkındalık etkinliklerinin kendilerine güç verdiğini belirtti. Ülkü, “ Toplumun ve gençliğin beden ve ruh sağlığını tahrip eden tüm bağımlılıklara, alışkanlıklara karşı hep birlikte mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.
Panel konuşmacılara teşekkür belgesi takdimiyle son buldu.