İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

İKÇÜ, Moğolistan Bilimler Akademisi ile Ortak Kazı Yapacak

İKÇÜ Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi ile Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü Moğolistan’da ortak kazı yapmayı içeren bir protokol imzaladı.

Moğolistan Meclis Başkanı  Zandanshatar Gombojav’ın daveti üzerine Başkent Ulanbatur’a giden İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) heyetinde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan ve Erasmus Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin Bakay yer aldı.

Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü ile Moğolistan’ın Tuul Vadisindeki Köktürk ve Uygur Yerleşimlerini gün yüzüne çıkarmaya yönelik kazı çalışması yapmak için bir protokol imzalandı. İKÇÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan ile Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Eregzen Gelegdorj’un imzaladığı protokol kapsamında taraflar Moğolisan’ın Tuul vadisindeki Köktürk ve Uygur yerleşimlerinde arkeolojik kazı çalışması ve yüzey araştırmalarını birlikte yürütecekler.

Proje ile Her İki Ülkenin Bilimsel Birikimine Katkıda Bulunacağız

Yapılması planlanan kazı çalışmalarının 2024-2026 yılları arasında üç yıl süreceğini ifade eden Dekan Prof. Dr. Şaban Doğan, Tuul Vadisindeki Köktürk ve Uygur yerleşimleriyle ilgili çalışmaların Türk tarihi ve eski Türk yerleşimleriyle ilgili araştırmalar için önemli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Doğan “Yapacağımız kazı çalışmaları bir taraftan iki ülkenin akademisyenlerinin ortak çalışmalarına yeni bir boyut kazandırırken bir taraftan da tarihi Türk yerleşimleriyle ilgili yeni bilgilerin gün yüzüne çıkmasına zemin hazırlayacak nitelikte. Bölgede üniversite olarak yürüttüğümüz çalışmalarda önemli sonuçlara ulaştık ve bunu bilim dünyasının istifadesine sunduk. Hâlihazırda devam eden çalışmalarımıza ilave olarak bu bölgenin tarihi ve kültürel mirasını keşfetmeye yönelik yeni bir projenin ilk adımını da bugün burada atıyoruz. Bu çalışmada amacımız öncelikle yüzey araştırmalarıyla bölgedeki Köktürk ve Uygurlara ait kültür varlıklarının ortaya çıkarılıp belgelenmesi ve kazı çalışmasıyla da tarihi kaynaklarda adı geçen en eski Türk yerleşimlerinden birinin tüm ayrıntılarıyla bilim dünyasının dikkatine sunulması olacak. Kazı çalışmalarında keşfedilecek eserlerin incelemesini yaparak laboratuvar tahlilleri ile sonuçları ortaya koyacağız. Gerekli hallerde buluntuların restorasyonunu da yaparak bunların korunması ile ilgili ortak çalışmaları da yürüteceğiz. Çalışmalarımıza destek veren Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsüne, TİKA’ya ve Rektörümüz Prof. Dr. Saffet Köse’ye şahsım, Fakültem ve fakültemizin Türk-İslam Arkeolojisi Bölümü adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Ortak Tarihimizi Birlikte Gün Yüzüne Çıkaracağız

İKÇÜ’nün Aladağ’da yürüttüğü çalışmaları yakından takip ettiklerini söyleyerek sözlerine başlayan Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Gelegdorj uluslararası iş birliklerinin her iki ülkenin bilimsel çalışmalarına vizyon kazandırdığını belirtti. Doç. Dr. Eregzen Gelegdorj “Bilimsel etkileşim her iki ülke akademisine de yeni bakış açıları kazandırıyor. Biz enstitü olarak İKÇÜ’nün bölgedeki çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Buradaki üniversitelerle yakın iş birliği içindeler ve Moğolistan’da kurdukları enstitü ile projelerin sürdürülebilirliğini de sağladılar. Biz bugün ortak tarihimizi birlikte gün yüzüne çıkaracak bir anlaşmayı imzalamış oluyoruz. İnanıyorum ki yakın çalışmamız ile zengin tarihimizi ve ortak geçmişimizi gelecek nesillere de aktarmış olacağız” dedi.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat