Başarılı Fakültenin Başarılı Mühendisleri Mesleğe Uğurlandı
Dünya üniversiteler sıralamasında, Su Bilimleri alanında Türkiye’deki fakülteler arasında ilk sırada yer alan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi, 2023-2024 akademik yılı mezunlarını uğurlamanın gururunu yaşadı.
Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda düzenlenen törende, mezun mühendisler, sevinçlerini aileleri ile paylaştı. Mezunlar için düzenlenen töreni Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Onur Karadal, Dekanlar, Dekan Yardımcıları, Bölüm Başkanları, akademik ve idari personel ile öğrenci aileleri takip etti.
En Fazla Gelişim Gösteren Sektör “Su Ürünleri”
Konuşmasına Rektör Prof. Dr. Saffet Köse’nin selamını ileterek başlayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, canlılar için vazgeçilmez bir yaşam kaynağı olan suyun ve su ile ilgili çalışmalar yapan bireylerin, kurum ve kuruluşların önemine dikkat çekti. “Özellikle son yıllarda yaşadığımız afetler, kuraklık ve küresel iklim değişikliği gibi gerçeklikler, bize su kaynaklarının içinde barındırdığı canlılarla birlikte, sürdürülebilir bir şekilde korunması ve yönetiminin zorunluluk arz ettiğini tekrar tekrar hatırlatmaktadır” diyen Prof. Dr. Akbulut, su ürünlerinin ülke ekonomilerine katkılarına da değindi. Prof. Dr. Akbulut, “FAO’nun 2022 yılı raporuna göre tarım alanında son yıllarda en fazla gelişim gösterenin, su ürünleri sektörü olduğu ifade edilmektedir. Ülkemizde de su ürünleri yetiştiriciliğinde son yıllarda önemli gelişmeler olmuştur. Su ürünleri üretimi 2022 yılında bir önceki yıla göre %6 oranında artış göstermiştir. Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması, ülke içindeki iç sularımız ve su ürünleri yetiştiriciliğindeki gelişmeler Su Ürünleri Fakültesi mezunlarına ne kadar ihtiyaç olduğunu zaten net bir şekilde ortaya koymaktadır” diye konuştu. Su dünyasını iyi anlayan, koruyan, içinde barındırdığı canlıları tanıyan, yetiştiren ve onlardan doğru şekilde faydalanmanın yöntemlerini bilen yetişmiş elemanlara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akbulut, İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi’nin bu ihtiyaca karşılık verdiğini belirtti.
Uzmanlığınıza ve Birikiminize İhtiyaç Duyuluyor
Genç ve dinamik bir üniversite olan İKÇÜ’nün, her geçen gün başarılı işlere imza atmaya devam ettiğini ve farklı olduğunu gösterdiğini dile getiren Prof. Dr. Akbulut, üniversitenin başarılarına katkılarından ve mezunların yetiştirilmesinde gösterdikleri çaba ve özveriden dolayı akademik ve idari personele teşekkür etti. Mezunlara başarı temennisini paylaşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Akbulut, “Bugün mezun olarak yaşamınızda yeni bir döneme adım atıyorsunuz. Sahip olduğunuz mesleğin kıymetini bilin. Mesleğinizin, günümüz dünyasında kritik bir öneme sahip olduğunu düşünüyorum. İklim değişikliği, çevresel tahribat, doğal kaynakların tehlike altında olması, gıda arzı sorunu ve sürdürülebilirlik gibi konular, sizlerin uzmanlığına ve bilgi birikimine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor. Dürüst, ülkesini seven, kendine inanan ve güvenen meslek sahibi gençler olarak kendiniz, aileniz ve ülkeniz için çok önemli işler yapabilecek kapasiteye sahip olduğunuzu unutmayınız. Bunu gerçekleştirmek için mücadele edin. Araştırmacı, gelişime ve değişime açık, üretken, düşüncelere saygılı, sorunlara duyarlı bireyler olun. Hepinize ömür boyu sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum. Yolunuz ve bahtınız açık olsun” ifadelerini kullandı.
Farkında ve Farklı Mühendisler
Öğrencilerin mezuniyet sevincini paylaşan Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Onur Karadal, 'Farkındayız, Farklıyız' sloganıyla her daim yenilikçi gelişmelere imza atmış olan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde 2010 yılında kurulan Su Ürünleri Fakültesi’nin yenilikçi ve dinamik perspektifiyle Türkiye’nin önde gelen Su Ürünleri Fakülteleri arasında yer aldığını söyledi. Doç. Dr. Karadal, “Fakültemiz, öğrencilerini bilgili, donanımlı, inovatif, çözüm üretebilen ve sektörün ihtiyaçlarını karşılayabilecek Su Ürünleri Mühendisleri yetiştirme misyonu ile mezun etmektedir. Değerli bir besinsel içeriğe sahip olan ve fonksiyonel bir gıda olarak nitelendirilen su ürünleri, Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edebildiğimiz tek hayvansal üründür. Dolayısıyla, dünya genelinde değeri kabul görmüş su ürünlerinin üretilmesi, doğal stokların azalma sebeplerinin araştırılması, sucul ekosistemlere zarar veren hususların saptanması, balıkçılık faaliyetlerinin düzenlenmesi gibi hem yerel hem de küresel birçok güncel konu ve sorun ile 4 yıl boyunca ilgilenerek farkındalık oluşturmuş siz değerli Su Ürünleri Mühendislerini, ileriki süreçlerde bu sorunlara açık ve net çözümler bulacağınızdan emin olarak uğurluyoruz” dedi.
İKÇÜ’lü Olmanın Haklı Gururu
Fakülte birincisi Su Ürünleri Mühendisi Kardelen Sena Bayırlı, sevinç ve hüznü bir arada yaşadığını ifade etti. İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi’nin mensubu ve mezunu olmanın haklı gururunu yaşadığını dile getiren Bayırlı, “Bugün burada Su Ürünleri Mühendisi olarak bulunmaktayız ve sadece kendi başarılarımızı kutlamakla kalmıyoruz, aynı zamanda geleceğimizin temsilcileri olarak sorumluluklarımızı da kabul ediyoruz. Toplumumuza, ülkemize ve dünyaya karşı sorumluluklarımızı unutmamalıyız. Hayatımız boyunca ülkemize milletimize faydalı birer birey olarak katkı sağlamalıyız” dedi.
Mezuniyet, dereceye giren öğrencilere plaket ve belge takdimi, mezun öğrenciler anısına fakülte kütüğüne plaket çakılması ve diplomaların takdiminden sonra kep atma töreni ile son buldu