İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

Uluslararası Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi'nin Üçüncüsü Yapıldı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ev sahipliğinde, TÜBİTAK, İstanbul Medipol Üniversitesi, İlim Yayma Cemiyeti, İzmir Uluslararası Öğrenci Derneğinin katkılarıyla bu yıl 3’üncüsü yapılan “Uluslararası Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi” başladı. 

Yüz yüze ve online oturumlarla iki gün devam edecek, Onursal Başkanlığını İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’nin üstlendiği kongrenin açılış programına,  İKÇÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Dirik, fakülte öğretim üyeleri, konuk panelistler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan program, Filistinli öğrenci Mohamed Alkatrawi’nin Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam etti. 
Her Biriniz Yarının Liderleri Olacaksınız
 Açılışta katılımcılara seslenen İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, farklı uzmanlık alanları ile etkileşim içinde olmanın bilimin gelişimine ve bütünlüğüne katkıda bulunacağını ifade etti. Sosyal bilimlerin küresel barışa sunduğu katkıya dikkat çeken Prof. Dr. Köse, “Buraya her biriniz dünyanın farklı coğrafyalarından değişik kültürlerinden geldiniz ve hepimizin Hazreti Âdem ile Havva’nın çocukları olduğunu canlı biçimde sergiliyorsunuz. Dünyanın farklı köşelerinden, farklı dillerle, farklı kültürel geçmişlerle buradasınız. İnsan olma bilinci ve yaratılanı hoş görme felsefesi ile barış içinde bir aradalığın mümkün olabileceğini sarih bir biçimde resmediyorsunuz. Her biriniz farklı geçmişlerden, farklı hikâyelerden gelmiş olsanız da insani değerler sizleri kilometrelerce öteden bir çatı altında buluşturabiliyor. Farklılıklarımızın oluşturduğu sinerji ile birbirimizden öğrenerek kendimizi, ülkemizi, bölgemizi ve insanlığın zenginleştiriyor, bizden sonrasına daha yaşanabilir bir dünya bırakmanın yollarını arıyoruz. Birer sosyal bilimci olarak sizler gelecekte de bu çerçevenin içinde kalmak zorundasınız ve ülkemizde değerli birer misafir olarak burada önemli dostluk adımlarını bugünlerden atacaksınız. Atılacak bu adımların sonucunda her biriniz yarının liderleri olacaksınız. Ben inanıyorum ki sizin dünyanızda savaş yerine barış, sükûnet ve iyilik hâkim olacak.  Barış dolu, daha kapsayıcı ve daha anlayışlı bir dünyanın temellerini sizler atacaksınız” ifadelerini kullandı. 
Dünya Toplumunun Birer Elçisisiniz
Konuşmasında farklı dil, din, kültür, milliyet ve etnik kökenin bir arada yaşaması ve barış kavramlarının altını çizen ve Gazze, Filistin ve Lübnan’da uygulanan benzeri görülmemiş bir mezalim politikasına vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Köse, yaşananlar karşısında dünyanın kör, sağır ve dilsiz olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Köse, “Bu soykırım insan olmanın çok ötesinde bir uygulamalar bütünüdür ve zulümde sınır tanımamayı tarihe açık biçimde kaydedenlerin sizlerin dikkatine sunuyorum. Dünya eşi benzeri görülmemiş bir mezalim ile karşı karşıya ve ibretlik biçimde insanlık susmuş, hem de çocuklar ölürken susmuştur. ini inanışları nedeniyle soykırıma tabi tutulan Müslüman kadınların ve masum çocukların sesine kulaklarını tıkayan sözde gelişmiş devletler, sizin gösterdiğiniz tutumu ortaya koyamadılar, koyamıyorlar. Susmaları da bu yüzden. Onlar bir arada olamıyorlar ve bugün bizi birleştiren ve insanlığın en iyiyi bulması için buluştuğumuz ortak paydadan uzaklaşmış haldeler. Sizi bugün birlikteliğe yönelten öğrenme ve öğretmeye olan tutkunuz ve dünyayı tüm canlılar için yaşanılabilir bir yer yapma arzunuz onların çoktan unuttuğu değerler haline gelmiş durumda. Ancak bu değerleri kıymetsizleştiren Batı, birleşme yerine ayrışma, ayrı tutma ve ayrımcılık yapma ve nihayet ayrıştırma çabalarını açık biçimde ortaya koymakta, bunun için savaş çıkarmakta; Sizler, hem kendi toplumlarınızın hem de dünya toplumunun birer elçisisiniz. Burada kazandığınız tecrübeler, gelecekte hem bireysel başarılarınıza hem de toplumsal gelişmelere katkı sağlayacak. Bu bağlamda, bu etkinliği düzenleyenlere, katılım gösteren tüm öğrencilere ve değerli destekçilere gönülden teşekkür ediyorum. Sizlerin desteği ve katkıları sayesinde bu buluşma, bir bilgi, dostluk ve dayanışma platformuna dönüşüyor. Sözlerime son verirken Gazze’de ve Lübnan’da yaşanan savaşın bir önce bitmesini temenni ediyor, hayatını kaybeden Müslüman kardeşlerimize rahmet diliyorum. Tüm dünyayı bu insanlık dışı duruma karşı çıkmaya çağırıyorum. Kongrenin hayırlı sonuçlara vesile olmasını diliyorum. Katılımlarınız için teşekkür ederim” dedi.
Kongre Başkanı Prof. Dr. Murat Kayacan da İKÇÜ ev sahipliğinde yapılan sosyal bilimler buluşmasına katkıda bulunan herkese teşekkürlerini iletti. Prof. Dr. Kayacan, “Bugün, bu müstesna etkinlikte, farklı alanlardan ve sektörlerden bir araya gelmiş bulunuyoruz. Yaratıcılığı, iş birliğini kutlamak ve ortak düşünce ve çalışma platformları açmak için burada olmaktan büyük mutluluk ve onur duyuyorum. Bu kongre sadece bir buluşma değil; bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı, yapıcı diyalogların zenginleştirildiği bir platformdur. İki gün devam edecek kongre boyunca, en güncel gelişmeleri ve girişimleri aydınlatacak çeşitli programlar bizleri bekliyor olacak.  Paylaşılan bilgiler ve tartışmaların, bilim dünyasına önemli katkılar sunmasını, ortak hedeflerimize ulaşma yolunda iş birliğini genişletmek için bir fırsat olmasını temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Moderatörlüğünü İKÇÜ’den Prof. Dr. Zehra Nuray Nişancı’nın üstlendiği, Kocaeli Üniversitesinden Prof. Dr. Muhsin Halis ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinden Doç. Dr. Gökmen Arslan’ın panelist olarak yer aldığı  “Sosyal Bilimlerde Uluslararası Perspektifler: Küresel Sorunlar ve Filistin “International Perspectives in Social Sciences: Global Issues and Palestine" başlıklı açılış paneline geçildi.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat