Fizyoterapi Camiası İKÇÜ’de Buluştu
Teması” Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda İnovasyon” olarak belirlenen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ile Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uygulama Araştırma Merkezince ikincisi düzenlenen “Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda Eğitim, Araştırma ve İnovasyon” Kongresi başladı.
İki gün sürecek kongrenin ev sahipliğini üstlenen Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Derya Özer Kaya’nın ev sahipliğinde başlayan alanındaki profesyonelleri buluşturan kongrenin açılışını, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Prof. Dr. Yasin Bulduklu, dekanlar, enstitü ve yüksekokul müdürlerinin yanı sıra, konuk üniversitelerden gelen akademisyenler, eğitimciler ile sektör temsilcileri takip etti.
Sağlık Sektöründe Girişimci Ve Yenilikçi Uygulamalar Önem Kazandı
Kongrenin açılışında misafirlere seslenen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, İKÇÜ olarak zengin içeriğe sahip bir kongreye ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti paylaştı. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sayıları giderek artan yaşlı nüfusun daha bağımsız, kaliteli ve topluma daha katılımlı bir yaşam sürmeleri için rehabilitasyon hizmetlerinin, özellikle fizyoterapi alanı ile geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Bulduklu, “Bu alanda hizmet verecek elemanların niteliği, sağlığın insan hayatını doğrudan etkileyen bir alan olması sebebiyle her zaman kritik önem taşımaktadır. Ortalama yaşam süresinin uzamasıyla yaşlı nüfusun artması, bireylerin sağlıklı uzun yaşam beklentisi, sağlık hizmetlerinde teknoloji kullanımının fazlalaşmasına paralel olarak teşhis edilebilen hastalıkların sayısında artma, bütünüyle bakıldığında toplumun sağlık hizmetinden beklentisinin yükselmesini sağlamıştır. Dolayısı ile nitelikli sağlık personeli eğitimi de önem kazanmaktadır. Sağlık sektöründe girişimci ve yenilikçi uygulamalar, tele tıptan robotik cerrahiye, ilaç üretiminden tıbbi cihaz ve malzeme üretimine kadar sağlık sisteminin her bileşeninde bulunmaktadır. Sağlık sektöründe yapılan girişimci ve yenilikçi uygulamalar, sağlıkta kaliteyi artırmakta, sağlık işletmelerinin rekabet edebilmelerinde üstünlük sağlamaktadır” dedi.
Toplum Sağlığına Katkı Sağlayacak Önemli Çıktılar
Özellikle son yıllardaki ekonomik, toplumsal, teknolojik ve bilimsel gelişim ve değişimlerin sağlık hizmetlerinin dönüşümünü hızlandırdığını kaydeden Prof. Dr. Bulduklu, bu dönüşümün gereklerinin yerine getirilmesi için de nitelikli iş gücü yetiştiren eğitim kurumlarına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. İKÇÜ SBF’nin bu alanda yıllar içinde edindiği saygın değere dikkat çeken Prof. Dr. Bulduklu, “Sağlık Bilimleri Fakültesi İKÇÜ’nün ilk açılan fakültelerinden biridir. Öğrencilerimize; günün gerektirdiği güncel bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılmasının yanı sıra; teknoloji okuryazarlığı ve yöneticiliği, analiz yapabilme ve diğer disiplinlerle eş güdümlü çalışmalar üretme becerisi kazandırmak için değerli dekanımızın nezdinde tüm akademisyenlerimizle yoğun şekilde çalışmaya devam ediyoruz. Kongremizin, alanındaki önemli bilim insanlarını misafir etmesini ve toplum sağlığına katkı sağlayacak önemli çıktılarının bilim dünyasına sunulacağını oldukça önemsiyoruz. Kongreyi hayata geçiren Sayın Dekanımıza, onun nezdinde fakültemize, düzenleme kurulumuza, öğrencilerimize, destek veren sektör temsilcilerimize ve tüm misafirlerimize verimli bir iki gün geçirmelerini temenni ediyorum” diye konuştu.
Bu Yıl Özellikle ‘Eğitim’ Konusuna Odaklandık
Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Derya Özer Kaya da sempozyum ile başlayan, kongreye evrilen, geniş yelpazesi ve disiplinlerarası başlıklarıyla İKÇÜ’de ikinci kez buluşuyor olmaktan duyduğu mutluluğu paylaştı. Dekan Prof. Dr. Kaya, “Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda Eğitim, Araştırma ve İnovasyon Kongresi’nin ilkini geçtiğimiz yıl gerçekleştirdik. Alanında uzman, çok önemli konukları ağırladığımız kongre kapsamında, çeşitli kurslara ve workshoplara ev sahipliği yaptık. Kongrenin başarısı bizim için kıymetli oldu. Bu yıl da çok değerli misafirlerimizi çağırdık. Dün itibariyle eğitim ve kurslarımızla kongremizi başlatmış olduk. Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda Eğitim, Araştırma ve İnovasyon Kongresi, özellikle ‘eğitim’ konusuna odaklandı. Doğası gereği, birçok disiplinle birlikte çalışan fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında, genel olarak 21. Yüzyıl becerilerini nasıl etkinleştirebileceğimizi, disiplinlerarası entegrasyonları nasıl sağlayabileceğimizi ve öğrencilerimize en iyi şekilde nasıl eğitim verebileceğimizi ele alacağız. Süreç içerisinde, yaklaşık 200’e yakın katılımcımız ve öğrencimiz yer alıyor. Özellikle son yıllarda fazlasıyla gündemde yer alan, “Longevity” denilen uzun yaşam, sağlıklı yaşam ve sağlıklı yaş alma konusunun fizyoterapistlerle birlikte diyetisyenler ve hekimler tarafından disiplinlerarası bir yaklaşımla ele alınacak olması, kongrenin önemli yanlarından bir tanesini oluşturuyor” dedi.
Rehabilitasyon Teknolojilerinin ve Yeniliklerin Takipçisiyiz
Sözel ve Poster Bildirilerin yanı sıra klinik, akademik deneyimlerin, alandaki son gelişmelerin katılımcılarla paylaşılacağı bilimsel oturumlar ile zengin bir içeriğin yer aldığını aktaran Dekan Prof. Dr. Derya Özer Kaya, “İlk kongremizde bizi yalnız bırakmayan geçtiğimiz sene içinde elim bir trafik kazası sonucu yitirdiğimiz Fizyoterapi camiamızın değerli hocalarından İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Buran Çırak’ın anısını yaşatmak için kongremiz bilimsel komitesi tarafından değerlendirilen sözel ve poster bildirilere bilim ödülleri takdim edeceğiz. Ülkemizin sağlık sektöründe görev alacak fizyoterapistlerin temel becerilerinin yanında hızla gelişen rehabilitasyon teknolojilerini ve yenilikleri takip edebilmelerine olanak tanıyacak eğitimler sunmak, fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü öğretim elemanlarının diğer bilim dalları ile iş birliği içerisinde araştırma ve proje geliştirmesini sağlamak, lisansüstü eğitim ve araştırmalarını gerçekleştirmek, fizyoterapinin her alanında hızlı, kaliteli ve kapsamlı hizmet sunmak, toplum sağlığı ve yaşam kalitesini korumak ve geliştirmek için çalışmaktayız. Bugün bizi bir araya getiren bu kongrenin temelinde de bu amaçların geliştirilmesi ve geniş gruplarla paylaşılması yatmaktadır. Bu kapsamda, kongrenin gerçekleştirilmesinde ve bölümümüzün ve merkezimizin gelişiminde desteklerini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Saffet Köse'ye şükranlarımı sunarım. Sürekli ve hayat boyu öğrenme ve öğretme çabamıza katkı veren tüm Hocalarıma, bugün bizleri kırmayarak program açılışımıza katılan protokol üyelerimize, kongremize destek veren firmalarımıza, daha iyisini öğrenmeyi talep ederek bu organizasyonu yapmamızı sağlayan öğrencilerimize, akademik ve idari personelimize ve kongremizin siz kıymetli katılımcılarına teşekkürü bir borç bilirim” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından “FTR Geleceğini Konuşuyor” başlığıyla Dekan Prof. Dr. Derya Özer Kaya ile Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünden Prof. Dr. Yavuz Yakut moderatörlüğündeki ilk panele geçildi. “Sağlıklı Uzun Ömür-Longevıty”, “Klinik Uygulamada Yenilikler”, “Öğrenci Ne İster? Hoca Ne Bekler?”, “Genç Meslektaşlarımız Neler Çalışıyor?”, “Fizyoterapide Veri İşleme ve Yapay Zeka” başlıklı panel oturumlarının yer alacağı kongrede, Prof. Dr. Yasemin Buran Çırak anısına bilim ödülleri takdimi yapılacak.