29.11.2021
Yol Haritamız: Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama Araştırma Merkezi tarafından çevrimiçi düzenlenen I. Uluslararası Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Kongresi tamamlandı.
Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yazılı mesajıyla başlayan kongre, Hasan Kalyoncu Üniversite Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Kaya, İKÇÜ Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Ayşegül Alaybeyoğlu, Vestel Yenilikçi Teknolojiler Grup Müdürü Dr. Barbaros Kirişken’in konuşmalarıyla başladı.
Yapay Zekânın Gelişmesi İçin Veri İşleme Kapasitesi Büyük Önem Taşıyor
Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank gönderdiği yazılı mesajda, sanayi üretiminden sosyal uygulamalara kadar yaşamın her alanında yapay zekâ teknolojilerinden yararlanılması ve yerli yapay zekâ teknolojilerinin geliştirilmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu söyledi. Bakan Varank, “Ulusal Yapay Zekâ Stratejisini hayata geçirmek üzere de hızlıca çalışmalara başladık. TÜBİTAK bünyesinde kurduğumuz Yapay Zekâ Enstitüsü ekosistemde önemli bir rol oynayacak. Milli Teknoloji Genel Müdürlüğümüzün koordinasyonunda, Enstitümüzde Sektörel Birlikte Geliştirme Laboratuvarları’nı hayata geçiriyoruz. Yapay zekânın gelişmesi için veri işleme kapasitesi büyük önem taşıyor. Bunun için, ülkemize “kuantum bilgisayar” altyapısını kazandırmak üzere uluslararası iş birlikleri kuruyoruz. Ayrıca, ülkemizde bulut bilişim kapasitesinin artırılmasına yönelik de çalışıyoruz. Bu noktada da dijital dönüşüm ofisimiz ile bir yol haritasını yakın zamanda ortaya koymuş olacağız. Yapay zekâ uygulamalarının gelişiminde kritik öneme sahip diğer bir konu ise açık veri. Teknoloji geliştirenlerin büyük veriye erişim imkânını artırmak öncelikli gündemlerimizden birini teşkil ediyor. Bu kapsamda, kamunun sahip olduğu veriyi teknoloji ekosisteminin istifadesine sunmayı planlıyoruz” dedi.
Milli Teknoloji Akademisi’nde Yapay Zekâ Uzmanları Yetiştirmeye Başlayacağız
Türkiye Açık Kaynak Platformu kapsamında, sektörel ve alan bazlı açık veri havuzlarının ve kütüphanelerinin oluşturulmasına yönelik projeler yürütüldüğünü de vurgulayan Bakan Varank, “İnsan kaynağı yapay zekâ teknolojilerinin geliştirilmesinde en kritik konu durumda. Hızla artan nitelikli geliştirici ihtiyacını karşılamak için birçok proje ve programı hayata geçiriyoruz. Yakın zamanda faaliyete geçireceğimiz Milli Teknoloji Akademisi’nde de yapay zekâ uzmanları yetiştirmeye başlayacağız. Türkiye, diğer tüm teknoloji alanlarında olduğu gibi yapay zekâda da iddiasını ortaya koymuş durumda. Stratejimizde belirlediğimiz rotada gerekli tüm adımları atarak, yapay zekâ teknolojilerinin vadettiği büyük katma değeri ülkemize kazandıracağız” diye konuştu.
İKÇÜ’nün Kongresi Önemli İş Birliklerine İmkân Sağlayacaktır
İKÇÜ tarafından ilki düzenlenen Uluslararası Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Kongresi’nin önemli iş birliklerine imkân sağlaması bakımından önemine vurgu yapan Bakan Varank, “Ben bu vesileyle başta İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi yetkilileri olmak üzere konferansın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
Bilimsel Araştırma Çalışmalarında Önemli Noktadayız
Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Adnan Kaya, İKÇÜ’nün araştırma üniversitesi olma hedefiyle önemli yol katettiğini, bilimsel araştırma çalışmalarına verdiği önemin de bunu yansıttığını vurguladı. Prof. Dr. Kaya, “İKÇÜ kurulduğu 2010 yılından itibaren yapılan bilimsel araştırma projelerinin 317’si tamamlanmış olup 215 proje ise devam etmektedir. Küresel eğilimler ve özellikle Ege Bölgesinin ekonomik ve insan kaynağı açısından mevcut durum değerlendirildiğinde üniversitemizde; çevre teknolojileri, kentsel tasarım ve dönüşüm, elektronik cihazlar, sensörler, robotik teknolojiler, yenilenebilir enerji, yapay zekâ, makine öğrenimi, nesnelerin interneti, nanobiyoteknolojik ilaç araştırmaları, kişiye özgü yenilikçi tanı, tedavi ve destek teknolojileri vb. konulara öncelik verilmektedir. Bu alanlarda üniversitemiz araştırma kurum kapasitesini proje, bütçe ve nitelik olarak geliştirmektedir. Aynı zamanda üniversitemizde Ufuk2020, FP7, EUROKA, COST ve TEYDEP projelerine araştırmacıların sanayi destekli olarak katılımı sağlanmaktadır” dedi.
Rektörden, Araştırma Görevlisine Kadar Herkesin Liderlik Yaptığı Bir Süreç
2019-2020 döneminde İKÇÜ’nün genel sıralamada 166 üniversite içerisinde 38’nci sırada, 2000 yılından sonra kurulan 95 üniversite içerisinde 4’ncü sırada ve 2020 2021 döneminde ise öğretim elamanı başına düşen yayın sayısında 0,665 ile İzmir de 1’nci sırada yer aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Kaya, “Üniversitemizde, 2018 yılından itibaren dijital yetkinlik, bilimsel ve teknolojik temel yetkinlikler, takım çalışması, disiplinler arası çalışma konuları öne çıkmıştır. Bu yeni dönemde, rektörden, araştırma görevlisine kadar herkesin liderlik yaptığı bir süreç prensibi belirlenmiştir. Yapay zekâ ve veri bilimi alanında çalışan araştırmacıları, endüstri kuruluşlarını, kamu kurum ve kuruluşlarını bir araya getirerek etkileşim ve iletişimi artıracağını düşündüğümüz bu kongrede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Bu Kadar Akıllılığın Konuşulduğu Dönemde Akıl Tutulması Yaşıyoruz
Hasan Kalyoncu Üniversite Rektörü Prof.Dr. Türkay Dereli, yapay zekâ konusuna doğru yaklaşımların insanlığa fayda sağlayacağını belirtti. Rektör Dereli “Gerçek dünyanın karşısına ‘Metaverse’ kavramı ortaya çıkartılıyor. Bunu yaparken sanal gerçeklikten yola çıkılıyor. Tabi bunların hepsinin mayasında yapay zekâ var, arttırılmış gerçeklik var. Bir taraftan kripto teknolojilerinin inanılmaz hızda geliştiğini görüyoruz. Kripto, devletlerden bağımsız ekonomilere gidiş için zemin hazırlarken, sanat eserlerinin orijinalitesinin korunması, patenti, lisansı için de kullanılabiliyor. Bir taraftan değişimi olmayan para (NFT) teknolojileri hayatımıza girmiş durumda. Bir taraftan COVID pandemisi ile uğraşıyoruz, sağlık teknolojileri geliştiriyoruz. Sürece bir mühendis olarak baktığımda teknoloji geliştirme sürecinde, yapay zekânın hazırlıklı olmadığını, çözüm üretemediğini söyleyebilirim. Hammadde, lojistik gibi konularda sıkıntıların yaşandığını görüyoruz. Tüm bu teknolojiler konuşulurken bir bakıyoruz ki araba yok, çip üretilemiyor, tüm dünyada çip krizi yaşanıyor. Bu kadar akıllılığın konuşulduğu dönemde hangi akıl tutulmasını yaşıyoruz?” dedi.
Yol Haritamız: Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi
Kongre Başkanı, Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayşegül Alaybeyoğlu da merkez olarak hedeflerinin Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan “Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi”’nde belirtilen “Dijital Türkiye” vizyonu ve “Milli Teknoloji Hamlesi” kalkınma hedefleri doğrultusunda faaliyetler yürütmek olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Alaybeyoğlu, “Kongre, dergi, eğitim, bilimsel etkinlikler ve proje faaliyetlerini gerçekleştirmeye devam ederek ülkemizin yapay zekâ alanında gelişim sürecine katkı sağlayacağız. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a mesajları, bakanlıktaki kabulleri ve merkez çalışmalarımıza vermiş oldukları desteklerinden dolayı şükranlarımızı sunarız. Kongremizin düzenlenmesinde ve merkez faaliyetlerimizde destekleri ile her daim yanımızda olan Rektörümüz Prof.Dr. Saffet Köse’ye, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Adnan Kaya ve Prof. Dr. Turan Gökçe’ye, Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü’ne minnettarız. Tüm konuşmacılara, bildiri sunanlara, oturum başkanlarına, katılımcılara kongremize vermiş oldukları katkı ve destekten dolayı; BAP koordinatörlüğü tarafından desteklenen kongremizin düzenlemesinde büyük emek harcayan merkez ekibine çok teşekkür eder, bir sonraki kongremizde görüşmek dileklerimizle saygılar sunarız” dedi.
Vestel Yenilikçi Teknolojiler Grup Müdürü Dr. Barbaros Kirişken “Vestel’de Yapay Zekâ” başlıklı sunumuyla yerli üretimde geldikleri noktayı rakamsal verilerle aktardı. Kirişken, Yenilikçi Teknolojiler Grubu’nca TÜBİTAK, EUREKA, HORİZON gibi destek programlarına projelerin üretilmesinin yanı sıra IoT ve Endüstri 4.0 için yapay zekâ uygulamalarında da iddialı olduklarını kaydetti.
İki gün süre ile çevrim içi sunumlarla devam eden kongreye, yapay zekâ ve veri bilimi alanında farklı üniversitelerden çok sayıda akademisyen katılarak; uluslararası nitelikte 54 adet bildiri sunuldu.