26.05.2025
Tıp Öğrencileri Kongresinden “Nörobilim” Vurgusu
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 1, 2 ve 3 öğrencilerinin bu yıl ‘nörobilim’ teması ile 5’incisine imza attıkları ‘Ulusal Öğrenci Kongresi’ tamamlandı.
Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda düzenlenen bilimsel programa, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuğrul Bulut, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul, Gemi İnşaatı Ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Hakkı Dereli, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Dirik, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Soyöz Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Hatice Yıldırım Sarı, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Melih Kaan Sözmen, Prof. Dr. Esra Meltem Koç Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Kongre Eş Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tözün, Kongre Eş Başkanı Stajyer Dr. Araz Fadıl Mardin, Genel Sekreter Nuretdin Memur, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Türkiye’yi Lider Ülke Yapacaksınız
Açılışta konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, öğrencilerin lisans düzeyinde yürütülen bilimsel bilimsel aktivitelerde yer almasının oldukça önemli bir kazanım olduğunu dile getirdi. Yaratıcılık, problem çözme ve takım çalışması gibi becerileri geliştirme fırsatı sunan kongrelerin öğrenciler tarafından sahiplenilerek gelenekselleştirilmesinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Bulduklu, “İKÇÜ’nün bilimsel yolculuğuna katkı sunan tüm öğrenci organizasyonlarına sonuna kadar desteklemekteyiz. Tıp Öğrencilerimizin bu yıl beşincisini düzenledikleri kongremizde bunlardan biri. Öğrencileri üreten, düşünen ve sorgulayan üniversiteler ise yarının dünyasını yönetenleri belirleme erkine ulaşırlar. İşte ulusal öğrenci kongresinin beşincisini yapan bir yükseköğretim kurumu da geleceğe güvenle bakıp, daha büyük hedefler için kendinde cesaret bulma hakkını da kendinde görebilir. 'Bir ülke için en önemli kaynak nedir ya da en stratejik kaynak nedir?' diye sorduğumuzda, ‘gençliktir’ deriz. Bu açıdan oldukça şanslı bir ülkeyiz. Sizlerin çabalarını takdir ettiğimizi özellikle ifade etmek isterim. Merak eden, araştıran, analiz eden, çözüm arayan, daha iyi bir tıp eğitimi ve daha insani bir sağlık hizmeti için akademik bilginin peşinde koşan sizlere üniversitem adına teşekkürlerimi sunuyorum. Bilimin ve insanlığın izinde yürüyen sizler bizim umudumuzsunuz ve eminiz ki sizler ülkemizi tıp alanında daha da öne çıkaracak, küresel rekabette Türkiye’yi lider ülke yapacaksınız” dedi.
Teknoloji Yardımcı Unsur
Özellikle sağlık alanında yoluna devam edecek öğrencilerin bilim ile uğraşmaktan ve sorumluluk almaktan çekinmemelerinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Bulduklu, modern tıbbın en belirleyici unsurlarının başında yer alan teknolojinin sağlığın her alanında yön belirlediğini kaydetti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bulduklu, “Teknoloji artık tanıdan tedaviye, koruyucu hizmetlerden rehabilitasyona kadar sağlık sisteminin her katmanına nüfuz etmiş durumda. Yapay zekâ destekli görüntüleme sistemleri, robotik cerrahi, genetik analizler, uzaktan hasta takibi, dijital sağlık uygulamaları ve kişiselleştirilmiş tedavi modelleri, sağlıkta dönüşümün yalnızca birkaç örneğidir. Diğer taraftan bu değişim ve dönüşümün hiçbir zaman insanın yerini alamayacağının bilinmesine ihtiyaç olduğu kanaatindeyim. Zira temel uğraşısı insan olan bir alanda hekimin sunduğu hizmet eşsizdir. Ancak bu durum teknolojiye uzak ya da karşı olmak biçiminde anlaşılmamalıdır. Teknolojinin bireysel yeti, yetenek ve bilginin bir tamamlayıcısı ya da yardımcısı olarak kullanılması artık kaçınılmaz bir durumdur. Buna direnmek çağı kaçırmak, gelişmeleri ıskalamak, iğneyle kuyu kazmaya çalışmakla eşdeğerdir. Sağlık gibi insan hayatını doğrudan etkileyen bir alanda ilerlemenin yolu; yeniliğe açık, bilgiyle beslenen, ahlakla şekillenen ve toplum yararını önceleyen bir anlayıştan geçer. Bu anlayışın filizlendiği yerler yine bu kongrelerdir. Esas mesele, teknolojiyi etik değerlerle, bilimsel akılla ve toplumsal fayda bilinciyle kullanabilmektir. İşte tam da bu noktada, bilimsel etkinlikler devreye girer. Böyle etkinliklerin ise öğrenci odaklı yapılması son derece değerli. Öğrenci kongreleri tıbbın yalnızca öğretildiği değil, birlikte üretildiği alanlar olarak görülmelidir. Bu tür organizasyonlar, farklı şehirlerden, disiplinlerden ve perspektiflerden gelen öğrencileri bir araya getirerek araştırma nosyonu kazandırıyor, bilgi paylaşımının, eleştirel düşünmenin ve ortak akıl üretmenin ortamını sunuyor ve üretmeye yönelik bir motivasyon oluşturuyor. Bu kongrenin hepiniz için, ilham verici ve ufuk açıcı olmasını diliyor, kişisel ve mesleki gelişiminize katkı yapmasını temenni ediyorum. Emeği geçenleri yürekten kutluyor, saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
En Güçlü Dinamiğimiz Gençlerimiz
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuğrul Bulut da öğrencilerin kongreler, sempozyumlar, çalıştaylar gibi disiplinlerarası buluşmalarda etkin olmalarının önemine işaret etti. Dekan Prof. Dr. Bulut, “Bugün yalnızca bireysel bir etkinliğe katılmakla kalmıyor, aynı zamanda bilgiye, araştırmaya ve akademik gelişime öncülük vermiş bir topluluğun heyecanını birlikte yaşıyoruz, birlikte paylaşıyoruz. Öğrencilerimizin özveriyle hazırladığı bu kongre, onların yalnızca iyi bir araştırma adayı değil, aynı zamanda araştıran, sorgulayan ve üreten bireyler olduklarını da ortaya koymaktadır. Bizler nitelikli bilgi üretimini bilimsel merakı ve çok yönlü gelişimi her zaman öncelikli hedeflerimiz olarak görüyoruz. Gençlerimizin bilime katkı sunma arzusunu göstermek ise hedeflerin en güzel yansımasıdır. Bu sürecin en güçlü dinamiği ise genç, heyecanlı ve azimli zihinlerdir. Öğrencilerimizin organizasyondan katılıma kadar etkin rol almaları gelecek açısından bize ümit veriyor. Bu kongrede sunulacak olan her çalışma, yapılacak her tartışma, tıbbı ve sağlık hizmetlerini gelişime kıymetli katkılar sağlayacaktır” dedi.
Akreditenin Sürdürülmesinde Bu Özverili Çabaların Etkisi Büyük
Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Kongre Eş Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tözün, Ulusal Öğrenci Kongresinin beşincisini gerçekleştirdikleri için duydukları memnuniyeti paylaştı. Öğrencilerden gelen yoğun talep doğrultusunda kongredeki kursların sayısının da arttığını aktaran Prof. Dr. Tözün, “Bu sene temamız nörobilim olarak yerleşti. Nörobilim konusunda değerli bilgileri bizimle paylaşan öğretim üyelerimize ve kurslarımıza katkı veren tüm öğretim üyelerine, asistanlarımıza teşekkürlerimi sunarım. Önümüzdeki yıllarda da insan ve toplum sağlığının dersinin içeriğini daha da kuvvetlendirildiğini göreceksiniz. Bu yıl Dönem 1 öğrencilerimiz ITS dersi kapsamında 97 derleme türünde makale hazırlamış olup 14 öğretim üyemiz bu çalışmalarda danışmanlık üstlenmiştir. Dönem 2 öğrencilerimiz ise 34 araştırma için Etik Kurul Dosyası hazırlamıştır. Dönem 2 öğrencilerimize 16 öğretim üyemiz danışmanlık yapmıştır. Dönem 3 öğrencilerimiz yürütmekte oldukları bilimsel araştırmalar neticesinde 44 adet makale hazırlamıştır. Dönem 3 öğrencilerimize 16 öğretim üyemiz danışmanlık yapmıştır. Bunlar kolay işler değil. Fakültemiz mezuniyet öncesi eğitiminin akredite durumunun sürdürülmesinde gösterilen bu özverili çabaların etkisi büyüktür. Tıp bilimine ve tıp eğitimine değerli katkılar sunan bu bilimsel ürünlerden dolayı hem öğrencilerimizi hem de danışman öğretim üyelerimizi kutlarım” diye konuştu.
Öğrenciler adına konuşan Kongre Eşbaşkanı Stajyer Doktor Araz Fadıl Mardin tıp eğitiminin yalnızca bir meslek öğrenme süreci olmadığını, insanların hayatına dokunmanın, sorumluluk almanın ve sürekli gelişmenin yolu olduğunu belirtti. Stj. Dr. Mardin, “Bizler bu yolculuğun henüz başında hekim adayları olarak, öğrenmenin ve günümüzde en çok ihtiyacımız olan birliğin, dayanışmanın gücüne her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. İşte bu kongre bu inancın bir yansımasıdır.” sözleriyle kongrenin önemine dikkat çekti. Açılış konuşmalarının ardından Kongre Tıp Fakültesi Dönem 1, Dönem 2 ve Dönem III Sunumları ile tamamlandı.