İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

Hemşireliğe Önem Vermek Ekonomileri Güçlendirir

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünce düzenlenen, Hemşirelik Haftası Kutlama Programı yoğun bir katılımla yapıldı.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünce Uluslararası Hemşireler Konseyinin (ICN) belirlediği bu yılki  “Hemşirelerimiz Geleceğimiz: Hemşireliğe Önem Vermek Ekonomileri Güçlendirir” teması ile düzenlenen programı, Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakkı Dereli, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökçen Bombar, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Dirik, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Ayşe Akbıyık ve Doç. Dr. Sevtap Günay Uçurum, Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatice Yıldırım Sarı, Hemşirelik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (HEPDAK) Başkanı Prof. Dr. Dilek Özmen, HEPDAK Akreditasyon Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gülseren Kocaman, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Emine Altıparmak,  akademisyenler ve çok sayıda öğrenci takip etti. 
Programın başında HEPDAK Başkanı Prof. Dr. Dilek Özmen ile HEPDAK Akreditasyon Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gülseren Kocaman tarafından ara değerlendirme sürecini başarıyla geçerek 2028 yılına kadar akreditasyonun yenilenmesi nedeniyle Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, Dekan Prof. Dr. Derya Özer Kaya ve Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatice Yıldırım Sarı’ya belge takdimi yapıldı.
Ulusal ve Uluslararası Bir Saygınlık Belgesi 
Programın açılış konuşmasında 2023 yılında akredite olan İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nün, HEPDAK tarafından ara değerlendirme sürecini başarıyla tamamlamasına değinen Rektör  Prof. Dr. Saffet Köse,  “Bu akreditasyon, hem öğrencilerimize sunduğumuz kaliteli eğitimin hem de öğretim elemanlarımızın alanındaki uzmanlıklarının ulusal düzeyde tanındığının bir göstergesidir. Bu da İKÇÜ’nün ilk kurulan fakültelerden olan Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin kuruluşundan bu yana gösterdiği ivmenin çok güzel bir göstergesidir” dedi. 
Halkın En Güvendiği Sağlık Çalışanları
Hemşirelerin küresel olarak insanların sağlığına çok değerli katkılarda bulunduğunu, desteklenen ve güçlendirilmiş bir hemşirelik iş gücünün ise sağlık çıktılarını iyileştirmek için etkili bir çözüm olduğunu vurguladı. Ulusal ve küresel sağlık hedeflerine ulaşmak ve herkesin her yerde ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetini alabilmesi için hemşirelik mesleğinin önemine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Köse, sağlık hizmetleri ortamlarının her yelpazesinde çeşitli rolleri ve uzmanlıkları yerine getiren hemşirelerin öneminin pandemi sürecinde ve deprem felaketinde daha iyi anlaşıldığını kaydetti. İyi eğitim almış, nitelikli ve deneyimli hemşireler olmadan, ülkelerin salgınlara, afetlere karşı olan savaşı kazanamayacağını belirten Prof. Dr. Köse, yapılan anketlerde, hemşirelerin halkın en güvendiği sağlık çalışanları listesinin başında yer aldığını, hemşirelere duyulan bu üst düzey güvenin ise, diğer tüm meslek gruplarının imrendiği muazzam bir kaynak olduğunu dile getirdi. Gösterdikleri büyük özveri ve sundukları bakım hizmeti ile yaşamlara dokunan, yaratılmışların en şereflisi olan insana hizmeti şiar edinmiş tüm hemşirelere şükranlarını sunan Prof. Dr. Köse, “Deprem ve pandemide hayatını kaybeden hemşirelerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Nitelikli hemşireler yetiştirilmesinde rol alan akademisyenlerimizin, hemşire adayı öğrencilerimizin Hemşirelik Haftası kutlu olsun” diyerek konuşmasını noktaladı.
Akreditasyon, Eğitimin Kalitesinin Bir Göstergesi
Uluslararası Hemşireler Konseyi tarafından belirlenen “Hemşirelerimiz. Geleceğimiz. Bakımın Ekonomik Gücü” temasının, hemşireliğin küresel düzeydeki etkilerini görünür kıldığını ifade eden Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, bu tema ile hemşirelik mesleğinin sadece sağlık hizmetleri içindeki değil, toplumsal ve ekonomik sistemler içerisindeki merkezi rolüne dikkat çekildiğini vurguladı.  Dekan Prof. Dr. Kaya, “Bugün artık biliyoruz ki kaliteli hemşirelik hizmetleri yalnızca bireylerin sağlığını değil, toplumların refahını, iş gücü verimliliğini, sağlık sistemlerinin sürdürülebilirliğini doğrudan etkileyen önemli bir güçtür. Bu nedenle hemşireliği yalnızca bir meslek değil, aynı zamanda ekonomik bir değer, sosyal bir kalkınma aracı olarak da değerlendirmemiz gerektiği aşikar. Fakültemizin en güçlü bölümlerinden biri olan Hemşirelik Bölümü, bu anlayışla yıllardır yürüttüğü nitelikte eğitim öğretim faaliyetleri ve mezunlarının mesleki başarılarıyla örnek gösterilebilir bir süreç içindedir. Bugün aldıkları akreditasyon belgesi, istikrarlı çalışmanın, bilimsel yaklaşımın ve özverili emeğin resmi bir kanıtıdır. Aynı zamanda öğrencilerimiz için ulusal ve uluslararası ölçekte bir güven ve saygınlık belgesidir. Bu başarıda emeği geçen başta Rektör Prof. Dr. Saffet Köse ile üniversite üst yönetimi olmak üzere, tüm akademik ve idari kadrolarımızı, öğrencilerimizi, mezunlarımızı yürekten kutluyorum.  Bu belge yalnızca geçmişin değil, aynı zamanda geleceğin de teminatıdır” diye konuştu.
Nitelikli Bir Eğitimi Sürdürmeye Gönül Verdik
Hemşirelik mesleğinin doğasında insanın olduğunu ifade eden Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatice Yıldırım Sarı, teknolojinin gelişmesi ile dünyanın değiştiğini, ancak hemşireliğin insanla olan temasının asla değişmeyeceğini vurguladı. Prof. Dr. Sarı, İKÇÜ’de geleceğin hemşirelerinin hem gelişen teknolojiyle donanmalarını hem de insanoğlunun en temel becerisi olan iletişim ve etkileşim alanlarında güçlenmelerini sağlayacak bir eğitim verildiğini dile getirdi. Uluslararası Hemşireler Konseyi’nin, ‘hemşirelere yatırım yapmak ekonomileri güçlendirir’ mesajını verdiğini hatırlatan Prof. Dr. Sarı, “Bu mesajın altında aslında bizler şu bilgileri okuyoruz: Nitelikli hemşirelerin bakım verdiği bireylerde hastalık oranları azalır, maliyet düşer, iş gücü kaybı azalır. Yoğun bakımda enfeksiyonları önlersek ölüm ve daha ağır sağlık sorunlarının önüne geçeriz. Maliyeti düşürür ve ekonomiye katkı sağlarız” dedi. Türkiye’de toplam 248 Bin, İzmir’de ise yaklaşık 13 Bin hemşirenin çalıştığını aktaran Prof. Dr. Sarı, toplumların insan sağlığını geliştirmesinin nitelikli sağlık ordusu ile mümkün olabileceğinin altını çizdi. “Biz, Hemşirelik Bölümü olarak, kuruluş tarihimiz olan 2011 yılından bu yana nitelikli bir eğitimi sürdürmeye gönül verdik” diyen Prof. Dr. Sarı, akreditasyonla taçlandırdıkları bu süreçte emeği geçen başta Rektör Prof. Dr. Saffet Köse olmak üzere üniversite üst yönetimine, Sağlık Bilimleri Fakültesi yönetimi ve idari çalışanlarına, bölüm akademisyenleri ve öğrencilerine teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
İKÇÜ Hemşirelik, Akredite Edilen Sayılı Programlardan
Akreditasyonun yetkinlik, yetki ve güvenilirliğin onaylandığı sertifikalı bir kalite güvence süreci olduğunu belirten HEPDAK Başkanı Prof. Dr. Dilek Özmen, HEPDAK’ın hemşirelik öğrencilerinin topluma ve hastalara güvenli ve nitelikli bakım vermesini sağlayacak eğitim koşullarının sağlanmasını güvence altına almak amacıyla 2013 yılında kurulduğunu söyledi. Ülkemizde hemşirelik lisans eğitiminin devlet ve vakıf üniversitelerinde 187 programda yürütüldüğünü açıklayan Prof. Dr. Özmen, bunlardan yalnızca 25’inin akredite olduğunu, İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nün aldığı akreditasyon belgesi ile profesyonel hemşirelik bakımının standartlarını karşılayan programlar arasında yerini aldığını dile getirdi. Yöneticilerin ve akademik kadronun motive edilmesinin akreditasyon sürecinin içselleştirilmesi ve kurum kültürü haline getirilmesinde önemli bir rolü olduğunu belirten Prof. Dr. Özmen, kurum kültürünün oluşturulmasında ise üst yönetimlerin desteğinin önemine vurgu yaptı ve akreditasyon sürecinin el ele tutularak çıkılan bir yolculuk olduğunu dile getirdi. “Hemşirelik programlarının, hastalara güvenli ve kaliteli bakım verecek mezunlar yetiştirme sorumluluğu var. Bu hizmet tam anlamıyla sağlanamazsa toplum zarar görür” diyen Prof. Dr. Özmen, HEPDAK yönetim kurulu adına programın akreditasyon sürecinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Hemşirelik öğrencilerinin yürüttüğü TÜBİTAK 2209-A Projeleri ile Toplumsal Duyarlılık Projelerinin sunumları ile devam eden programda, bilimsel ve sosyal çalışmalara katkı sunan akademisyen ve öğrencilerine teşekkür belgeleri takdim edildi. Hafta kapsamında düzenlenen Fotoğraf Yarışması, futbol ve voleybol turnuvalarında kazananlara ödüllerinin verilmesi ve müzik dinletisinin ardından, Uluslararası Hemşireler Konseyi’nin “Hemşirelerimiz. Geleceğimiz. Bakımın Ekonomik Gücü” temasına odaklanan panel oturumlarına geçildi.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat