İKÇÜ Mühendislikte Mezuniyet Coşkusu

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinde (MMF) mezuniyet coşkusu yaşandı.  Pandemi sebebiyle geçen yıl tören yapılamadığından 2019-2020 mezunlarının da yer aldığı törende, 8 bölümden 427 genç mühendis sahaya uğurlandı.

Biyomedikal Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Harita Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümlerinden mezun gençler için İKÇÜ Kamelya Alanında tören yapıldı. İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydoğan Savran’ın ev sahipliğinde yapılan törende gençlerin mutluluğuna, Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Turan Gökçe,  Prof. Dr. Adnan Kaya,  Rektör Danışmanı Doç. Dr. Yasin Bulduklu, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emre Güler İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sıddık Korkmaz, Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikri Salman,  Genel Sekreter Nurettin Memur, fakülte öğretim üyeleri ile aileleri de ortak oldu.

“Endüstri, Uçak Mühendisliği ile Mimarlık Sırada”

İKÇÜ MMF’de tüm bölümlerde yüzde yüz İngilizce eğitimi verildiğini, alanında uluslararası standartlarda akademisyenlerin özverili çalışmaları ile mezunların meslek hayatına en iyi şekilde hazırlandığını kaydeden Dekan Prof. Dr. Aydoğan Savran,  yeni bölümlerde öğrenci alınacağının müjdesini de verdi: “Bu yıl Bilgisayar Mühendisliği bölümümüz ilk öğrencilerini alarak eğitime başlamıştır. Kısa süre içinde Endüstri Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Mimarlık gibi bölümlerde de eğitime başlayacağız.  Bu yıl itibariyle öğrenci sayımız 3203’e ulaşmıştır ve bunların 112’sini uluslararası öğrenciler oluşturmaktadır.” diye konuştu.

“Mühendislerimiz Savunma Sanayimizi Uçurdu”

Ülkelerin gelişmişlik seviyesi ile mühendislerinin seviyesinin birebir ilişkili olduğunu belirten Prof. Dr. Aydoğan Savran,  yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli üretimin ancak iyi yetişmiş ve kendini iyi yetiştirmiş mühendisler sayesinde gerçekleşebildiğini söyledi. Prof. Dr. Aydoğan Savran, Savunma Sanayinde yaşanan yükselişte mühendislerin başarılarının önemli katkısının olduğunu vurgulayarak; “Şu an savunma sanayimizdeki yerlilik ve millîlik oranımız yüzde 70’lerin üzerine çıkmış durumda. İnsansız hava araçları alanında dünyada ilk 3’teyiz. Hiç kuşkusuz, bu başarılarda en büyük pay sahibi mühendislerdir. Ülkemizin yerli otomobil, milli muharip uçak gibi pek çok alanda büyük projeleri vardır. Burada aldığınız eğitim ile sizlerin bu projelerin ve hedeflerin gerçekleşmesine çok önemli katkılar sağlayacağınıza inancımız sonsuzdur” dedi.

“Başarılılarımızın Hepsinin İçinde Mühendislik Bölümlerimiz Var”

Rektör Prof. Dr. Saffet Köse ise İKÇÜ’nün en başarılı olduğu alanlarının başında mühendislik fakültesinin bulunduğuna dikkat çekerek; mühendisliğin üniversitenin lokomotifi olduğunu söyledi. Rektör Prof. Dr. Köse, “İKÇÜ olarak 2010 yılından sonra kurulan üniversiteler arasında yayın sıralamasında hep ilk üçte yer aldık. Tüm devlet üniversiteleri arasında özellikle mühendislik kategorisinde ilk 30 üniversite içerisinde yer alıyoruz. Başarılı sonuçların hepsinin içinde Mühendislik bölümlerimiz var ve bununla gurur duyuyoruz. Bunlar elbette daha iyi olmalı ve olması için yoğun bir çabanın içerisindeyiz. Bundan sonraki başarıda her birinizin katkılarının olmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

“Yerli ve Milli Teknolojide İKÇÜ’lü Mühendislerin İmzası Olacak”

İKÇÜ mühendislerinin Türkiye’nin gelişmişlik seviyesine yapacağı katkılardan emin olduklarını kaydeden Rektör Köse, “Ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak ve devletimizin koyduğu hedeflere erişmek için mühendislik alanının çok önemli olduğunun altını çizmek isterim.  Mühendislik alanında yerli ve milli teknoloji hamlesini çok önemsiyoruz. Sizlerin her birinizin yerli ve milli teknoloji hamlesinde önemli aktörler olacağınıza eminim. Okulumuzda aldığınız eğitimle ülkemizi dışa bağımlılıktan tümüyle kurtaracağınızdan teknoloji ithal eden değil ihraç eden bir devlet olacağımızdan hiç şüphem yok. “dedi.

“İKÇÜ’nün Efe’leri Artacak”

Dünyanın en büyük teknoloji festivali olan TEKNOFEST’ de İKÇÜ’nün Efe’sini de yer almasından duyduğu memnuniyeti de paylaşan Rektör Köse, “Bu bir deneyimdi ve daha büyük başarıların habercisi olarak gördüğümü ifade etmek istiyorum. Elektrikli araç imalatı ve bu yarışmada çeşitli adımları geçmiş olması başlangıç için önemli ama geliştirmemiz gereken bir husustu. Orada bizi temsil eden tüm öğrencilerimizi, emek veren danışman hocalarımızı kutluyor ve sponsorlarımıza da şükranlarımı sunuyorum. Tüm çalışmalarımızda hedeflerimize katkı veren mesai arkadaşlarıma en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Mezuniyetinizin hayırlı hizmetlere vesile olmasını diliyorum. “şeklinde konuştu.

Tören, 2019 - 2020 fakülte birincisi Biyomedikal Mühendisliğinden Gülşah Sunal, 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı fakülte birincisi Biyomedikal Mühendisliği öğrencisi Duygu Değirmenci, geçtiğimiz ve bu yılın fakülte ikincileri Biyomedikal Mühendisliği Bölümünden Büşra Sirek, Elektrik Elektronik Mühendisliğinden Buse Gültekin ile fakülte üçüncüleri Mekatronik Mühendisliği bölümünden Berke Oğulcan Parlak, Elektrik Elektronik Mühendisliğnden Ege Alp Türkyener’e başarı plaketlerinin takdimi ile devam etti. Hep bir ağızdan Mühendislik Yemini eden genç mühendisler, sektöre kep atarak mutlu bir başlangıç yaptı.