İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

Kanser ve Sağkalım Sempozyumu İKÇÜ’de Yapıldı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Sanat ve Tasarım Fakültesi iş birliğinde düzenlenen ‘Kanser ve Sağkalım Sempozyumu' akademisyenler, öğrenciler ve sağlık profesyonellerinin katılımıyla yapıldı. 

Sempozyum öncesi İKÇÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi tarafından düzenlenen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi Dergi Kapakları Tasarımı ve Öyküleri Sergisi, Çiğli Kaymakamı Adnan Çakıroğlu ve Rektör Prof. Dr. Saffet Köse tarafından açıldı. Açılışına Kaymakam Çakıroğlu ve Rektör Köse'nin de katıldığı sempozyumun açılış konuşmalarını Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya ve Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikri Salman yaptı.   

Bu Mücadele Uzun Soluklu Bir Yaklaşımı Gerektirir

Sanat ve Tasarım Fakültesi öğretim görevlisi Mücahit Yalçın Öztüfekçi ve hemşirelik bölümü öğrencisi İrem Kaya’nın müzik dinletisi ile başlayan sempozyumu değerlendiren Rektör Prof. Dr. Saffet Köse ise özellikle sağkalım” kavramının önemine vurgu yaparak yaşanılan tecrübelerden özellikle psikoloji boyutunun önem kazandığını söyledi. Prof. Dr. Köse, “Kendi yakınlarımızın tecrübelerinden bildiğimiz kadarıyla dünyadaki en zor deneyimlerden biri olan kanserin psikolojik boyutunun üzerine daha fazla odaklanmaya ihtiyaç olduğu kanaatindeyim. Bu mücadele uzun soluklu bir yaklaşımı gerektiriyor ve her aşamada siz sağlık profesyonellerinin rolü, başarının ilk unsuru olarak kendini gösteriyor. Sizlerin yaklaşımınızın hastanın yaşam kalitesi üzerindeki etkisi, bilinen bir gerçektir ve iyi sonuç ya da daha uzun süre sağ kalmanın da en önemli ögesidir. Konunun tüm boyutlarıyla ele alınacağına inandığım ve Sağlık Bilimleri Fakültemizin öncülüğünde çok disiplinli bir katılımla gerçekleştirilen bu sempozyumun sonuçlarının kanser hastalarının bakımlarına ve yaşam kalitelerine katkı sağlayıcı olmasını temenni ediyorum. Sempozyumun yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyor, siz değerli katılımcılara şükranlarımı sunuyorum” dedi.

8 Erkekten Biri, Her 11 Kadından Biri Kanserden Ölüyor

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, Türkiye'de her 3 dakikada 1 kişiye, günde 450 kişiye kanser tanısı konulduğunu, bu kapsamda farkındalık oluşturmaya gereksinim olduğunu söyledi. Hastalığın oluşmadan önlenmesini sağlamak, erken teşhisin ve kapsamlı tedavilerin geliştirilmesinin önemini vurgulamak gerektiğini ifade eden Dekan Prof. Dr. Kaya, “Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı, küresel kanser yükünün 2020 yılında 19,3 milyon yeni vakaya ve 10,0 milyon yaşam kaybına yükseldiğini bildirildi. Dünyada her 5 kişiden birinin yaşamları boyunca kansere yakalandığı, her 8 erkekten 1'i ve her 11 kadından 1'inin kanser nedeniyle yaşamını kaybettiği vurgulandı. Bu nedenlerle biz de bu sempozyumda özellikle ilk üçe giren meme, akciğer ve kolerektal kanser türlerine odaklanarak irdelemeyi istedik.Kanserden sağ kalan bireylerde fiziksel fonksiyonları iyileştirmeye, komplikasyonları önlemeye hem bireye hem de bakım verenlere sağlanabilecek destek sistemlerini belirlemeye yönelik rehabilite edici ve destekleyici tedavilere odaklanılmalıdır. Tüm bakım gereksinimlerinin karşılanması çok disiplinili ekip yaklaşımını gerektirmektedir. İşte tüm bu ihtiyaçlar çerçevesinde bu konuda çok disiplinli planladığımız bu sempozyum ile farkındalık oluşturmak, bilimsel çalışmalar ve yeni gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmak, yeni yapılacak projelere ışık tutabilmek ve tüm bunları hayatın içinde sanat ile, hareket ile, beslenme ile, bakım ile, kullanılan yeni ilaç ve teknolojiler ile bütünleştirmek istedik” şeklinde konuştu.

Acı Kayıplarımıza, Azimle Mücadele Eden Hastalarımıza İthaf Ediyoruz

Özel çalışan hekim, eczacı, mühendis, hemşire, diyetisyen, fizyoterapist ve psikolog uzmanlardan oluşan oturumlarda kanser ve sağkalıma ait pek çok bilgi edinileceğini ayrıca öğrencilerin de aktif katıldığını belirten Prof. Dr. Kaya, “İKÇÜ Hayat topluluğunun Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğretim elemanları ile düzenlediği Sağlık için Fiziksel Uygunluk testleri ve “Kampüs içi Sağlık için Koş-Yürü Etkinliği” sizleri aralarda aktif tutacaktır. Cumartesi günü Doç. Dr. Dilek Ongan Koordinatörlüğünde DiyetetİKÇÜ Topluluğunun Beslenme ve Diyetetik Öğretim elemanları ile Kanserden Korunmada Sağlıklı Beslenme Atölyesi bizlere korunmanın özellikle sağlıklı beslenme yolu, yeni uygulama ve tariflerle nasıl yapılabileceği konusunda bilgi verecek, belki de beslenme alışkanlıklarımızın tamamen değişmesini sağlayacaktır. Hazırlanan bilgilendirme broşürleri etkinlikler ile birleşip farkındalığımızı artıracaktır. Bu sempozyumu başta kanserden kaybettiğim ölüm yıl dönümü olan babama ve tüm acı kayıplarımıza, kanserle azimle mücadele eden hastalarımıza, ailelerine ve bu konuda çalışan tüm sağlık çalışanlarına ithaf ediyorum” ifadelerini kullandı.

Sağlık ve Sanat İçiçe

Prof. Dr. Fikri Salman fakülte olarak bir dizi etkinlikle katkı sağlayarak sempozyumu renklendirmeyi amaçladıklarını kaydederek her iki fakültenin ortak çalışmalarda sık sık bir araya geldiğini söyledi. Dekan Prof. Dr. Salman, “Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden çok sayıda öğrenci, üye olarak sanatsal faaliyetlerde bulunmakta kendilerini sadece mesleki anlamda yetiştirmekle kalmayıp sanat alanına da ilgi göstermektedirler. İKÇÜ SBF ile ilk çalışmamız fakülte dergisi kapak tasarımı ve öyküleri sergisi oldu. Derginin yayın hayatına başladığı ilk günden beri iki fakülte arasında her zaman bir iş birliği söz konusu olmuştur. İlk kapak tasarımımız Covid temasını, sonraki süreçlerde hayat ağacı teması ile temsil ettiğimiz sağlık ve eğitim teması, hemşirelik ve ebelik özel sayısı, kadın ve çocuk sağlığı temasını, özel gereksinime ihtiyaç duyan bireyler ve en son olarak da Kanser ve Sağkalım temaları ile kapak tasarımlarımızda bir ekol oluşturmuş durumdayız.  Sempozyumun oturum aralarında merkezi derslikler F blokta bulunan resim atölyemizde, resim performansı ve ebru atölyemizde ebru performansı yapılacak olup, dileyen katılımcılar uygulama yapabileceklerdir.

Çeşitli sanat türlerinin özellikle sağlık bilimleri alanında “terapi amacıyla” sıklıkla kullanılmakta olduğunu, kanserli hastaların da bu terapilerden olumlu sonuç alarak tedavilerine pozitif katkılar sağlandığını kaydeden Prof. Dr. Salman, “Bizler de Sanat ve Tasarım Fakültesi olarak bu süreçte sanat terapi uygulamaları ile katkı sağlayarak terapi ihtiyacı duyan bireylere faydalı olmayı amaçlamaktayız” dedi. Sempzoyumda iki gün boyunca çok sayıda sunum yapıldı.  Ayrıca sempozyumun son oturumunda İKÇÜ ve işbirlikleriyle son iki yılda farklı alanlarda yapılmış proje, makale, tez, araştırma, saha uygulamasından oluşan 15 bilimsel konu üzerinde değerlendirmelerde bulunuldu.  

Kimler katıldı?

Kanser Araştırmalarında Güncel Gelişmeler Oturum Başkanları: Prof. Dr. Derya Özer Kaya & Prof. Dr. Sema Savcı, Dünyada ve Türkiye'de Kanser Araştırmalarında Yeni Yaklaşımlar Prof. Dr. Yasemin Başbınar, Kanser, Fiziksel Aktivite ve Biyobelirteçler Prof. Dr. Didem Karadibak, Kanser Tedavisinde Dual Etkili Yeni Nesil Sentetik Moleküller, Prof. Dr. Mutlu Aytemir, Kanser Teşhisinde Yapay Zekâ Uygulamaları Prof. Dr. Ayşegül Alaybeyoğlu, Meme Kanseri Tedavisine Çok Yönlü Bakış Oturum Başkanları: Doç. Dr. Sevtap Günay Uçurum - Prof. Dr. Mutlu Aytemir, Meme Kanserinde Tanı ve Tedavi Yaklaşımları Doç. Dr. Baha Zengel,

Meme Kanseri Sonrası Gelişen Lenfödemde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Prof. Dr. Yeşim Bakar, Meme Kanseri Sonrası Kas İskelet Sistemi Problemleri ve Tedavisi Dr. Fzt. Alper Tuğral, Onkolojik Tedavi Sürecinde Beslenme Uzm. Dyt. Gökçe Günsel Yıldırım, Akciğer Kanserinde Tedavi Yaklaşımları Uzm. Dr. Özgür Batum, Erken Evre Akciğer Kanserinde Fizyoterapi Uygulamaları Doç. Dr. Melda Sağlam, İleri Evre Akciğer Kanserinde Fizyoterapi Uygulamaları Doç. Dr. Naciye Vardar Yağlı, Akciğer Kanserinde Semptom Ve Hemşirelik Yönetimi Prof. Dr. Öznur Usta Yeşilbalkan, Kolorektal Kanser ve Fizyoterapi Yaklaşımları Uzm. Fzt. Fatma Büşra BENGÜBOZ, Kolorektal Kanserde Yara/Stoma Bakımı Dr. Öğr. Üyesi Ayşe AKBIYIK, Kolorektal Kanserde Beslenme Dr. Öğr. Üyesi Tuba Yalçın, Kolorektal Kanserde Yaşam Kalitesi Uzm. Psk. Mehmet Güney Ziyalan, Kanserden Korunmada Sağlıklı Beslenme Atölyesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Elemanları Koordinatör: Doç. Dr. Dilek Ongan (Turizm Fakültesi Uygulama Mutfağı)

İlgili Resimler


Menüyü Kapat