İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

Ayak Engeline Yerli Çözüm

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Bbiyomedikal Mühendisliği bölümü öğrencisi Osman Semih Özmert, ayak bileği protezi projesi ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Marmara Teknokent (TÜBİTAK MARTEK) yürütücülüğünde yapılan Engellilere Yönelik “EFOR ALL” Girişimcilik Kampından başarıyla döndü.

İKÇÜ Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç.Dr. Yalçın İşler danışmanlığında, Arş. Gör. Samet Çıklaçandır, lisans öğrencisi Ali Atakan İşler’in yer aldığı ekip, yüzlerce proje ekibi arasında ilk beş finalist arasında yer alarak önemli bir başarıya imza attı. Ayak engelinin önüne geçebilecek ‘Katmanlı İmalat Uygulamalarının Ayak Bileği Protezi Üretiminde Kullanılması’ projesi, ülkemizde üretimi olmayan, tamamen yurt dışına bağımlı protezleri de yerlileştirmeyi amaçlıyor. Ezilme, burkulma, spor yaralanması, iltihaplanma gibi çeşitli sebeplerden ayak bileklerinde oluşan şekil bozukluklarına, bileğin sabitlenmesi, hareketli ayak bileği protezi uygulaması veya ayak bölgesinden yapılacak ampütasyon müdahalesinin hastanın yaşamını olumsuz etkileyecek şekilde engelli olmasına neden olduğunu söyleyen İKÇÜ Biyomedikal mühendisliği bölümü öğrencisi Osman Semih Özmert, protezin de pahalı olduğu için tercih edilemediğine dikkat çekti.

Herkese Uygun Protez

Proje Yürütücüsü Osman Semih Özmert, “Mevcut ayak bileği protezleri seri imalat ile üretilmelerine rağmen hastanın anatomisine uyum sağlayamamaktadır. Mevcut ürünler, tek bir ölçü ve oranda her hastaya tek tip şekilde üretiliyor. Biz de tek bir protezin hasta ihtiyaç ve anatomisine göre kalibre edilmesindense kişiye özel protez üreterek ortopedik engel oranını da düşürmeyi hedefliyoruz. Ülkemizde üretimi olmayan ayak bileği protezi konusunda tamamen yurt dışına bağımlı durumdayız. Bu proje ile tamamen yerli imkanların kullanıldığı bilgisayar destekli çizim ve katmanlı imalat uygulamalarından yararlanılarak kişiye özgü protez geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu yöntem kullanılarak her hasta için kısa bir sürede özel olarak protez üretilebilecek” diye konuştu.

Maliyet Oldukça Yüksek

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 8 bin TL’ye kadar protez ödemesi yaptığını ancak yurtdışından getirilen protezlerin maliyetinin 12 bin dolardan başladığını aktaran Özmert,  “Bu noktada her hasta, proteze ulaşamadığı için ayak engeline giden bir sürece maruz kalıyor. Biz de tamamen yerli üretim ile engel oranını aşağı çekmeyi istiyoruz” dedi.

Hedef Yerli Protezi Ülkemize Kazandırmak

İKÇÜ Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yalçın İşler ise “Kimse Geride Kalmasın” mottosuyla TÜBİTAK MARTEK yürütücülüğünde, 3S KALE Holding, Bilişim Vadisi, Adres Patent ve Bilge Adam ortaklığında yapılan “EFOR ALL Girişimcilik Kampı” ile ilgili bilgi verdi. Projelerinin TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri programından da destek almaya hak kazandığını söyleyen Doç. Dr. İşler, “TÜBİTAK BİGG programı desteğinden yararlanarak öğrencimiz Osman Semih Özmert ve ekibi ile birlikte şirket kurarak projenin ticarileştirilmesini sağlamayı ve bu ürünü ülkemize kazandırmayı hedeflemekteyiz” dedi.

Menüyü Kapat