İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Şeker’den İKÇÜ’nün Akıllı Fabrikasına Ziyaret

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Akıllı Fabrika Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezini (İKÇÜ AFSUAM) ziyaret etti.Prof. Dr. Muzaffer Şeker’e Akıllı Fabrika Sistemi ile ilgili bilgi veren Merkez Müdürü Prof. Dr. Adnan Kaya, EndüsTRy 4.0 mottosuna uyumlu yeni nesil teknolojilerle fabrikaların dijital dönüşümünü sağlamak için yola çıktıklarını kaydetti.

Tasarımı İKÇÜ'lü Mühendislik Ekibinin

Akıllı fabrikaların üretim araçlarından tedarik zincirine kadar fiziksel ve dijital dünyayı birbirine bağladığını kaydeden Prof. Dr. Kaya, “Merkezimizde 500 metrekarelik bir fiziki alan sahip bir fabrikanın simülasyonunu oluşturduk. Tüm üretim sürecini izleyebilme kapasitesine sahip, tüm tasarımı İKÇÜ'lü mühendislik ekibine  ait yerli ve milli bir akıllı fabrika. Yazılımından, otomasyonuna, tüm mekanik donanımına kadar teknolojik gelişmelere uyum sağlayan ve puzzle gibi yeniden yapılandırılabilen tüm dinamikleriyle ürünün onu üreten cihazlarla konuşabildiği bir mekanizma kurguladık” dedi.

Fabrikalarımız Bu Dönüşüme Henüz Hazır Değil

Prof. Dr. Adnan Kaya, geliştirdikleri modellemeyle sistemin yedi yirmi dört evden takip edilebildiğini, bu sayede hammadde ve iş gücünün verimli kullanımı ile hızlı planlama yapılabildiğini aktardı. Prof. Dr. Kaya, “Tahminen 2025 yılına kadar, dijital akıllı sistemler tarafından yönetilen ve işletilen fabrikalar üretim sektörüne hâkim olacak.  Bizim İKÇÜ olarak çıkış noktamız fabrikaların bu dönüşüme hazır olmadığı yönünde. Almanya Endüstri 4.0, Amerika Smart Factory başlığı altında stratejilerini hazırladılar ve çalışmaya başladılar. Türkiye de bu dönüşüme hızla başlamalı. Bu konudaki bilgilerimizi ülkemiz sanayicileriyle paylaşmak, fabrikalara kılavuzluk etmek istiyoruz” diye konuştu.

Tüketen Tarafta Değil, Üretim Teknolojilerinin Geliştiricisi Olmalıyız

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise İKÇÜ AFSUAM ‘da tüm tasarımı İKÇÜ'lü mühendislik ekibine ait model fabrikanın sanayi ile entegre olması adına her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Türkiye'nin sanayi ve teknoloji üretimindeki millileşme ve yerli üretim hamlesiyle ilgili önemli bir yol kat ettiğini aktaran Prof. Dr. Şeker, “ Ülkemizin ana hedefi olan 10 büyük ekonomi arasına girme düşüncemizi yapay zekâ teknolojileri üreterek gerçekleştirebiliriz.  Üretim sistemlerimizi akıllı teknolojilereuygun hale getirmeliyiz. Bu sayede üretim sürecinde hız ve verimlilik de artacaktır, üretim maliyetinde düşüş olacak, enerji tasarrufu sağlanacaktır. Çevre ve doğa daha az kirlenecek, enerji ve su gibi kaynakları etkin kullanılmış olacaktır. Yalnızca tüketen tarafta yer almak istemiyorsak, bu devrimin ayrılmaz parçası olan akıllı üretim teknolojilerinin geliştiricisi olmak zorundayız. Akademi olarak üniversitelerde oluşturulan projelerin ticarileşmesi, sanayide kullanılması, ürüne dönüştürülmesi oranlarını arttırmalıyız. Bu çabaya katkı sağlayacak İKÇÜ’nün bu girişimlerini memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Menüyü Kapat