İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

Bugünün Problemlerinin Başlıca Nedeni Merhametsizliktir

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Hz. Peygamberin dünyaya teşriflerinin 1451. yıl dönümü münasebetiyle  “Rahmet Peygamberi Hz. Muhammed ve Evrensel Mesaj” başlıklı bir konferans verdi.

Adnan Menderes Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan ve Çiğli Müftüsü Fetüllah Uydaş’ın da konuk olarak izlediği konferansı, dekanlar, enstitü ve yüksekokul müdürleri ile akademik ve idari personel ve öğrenciler takip etti.

Rahmet Peygamberi Hz. Muhammed’in hayatı çerçevesinde tüm insanlığa verdiği mesajların en başında merhamet kavramının yer aldığını kaydeden Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, günümüz dünyasında yaşanan adaletsizliklerin, problemlerin en büyük sebebinin merhametsizlik olduğunu söyledi. Prof. Dr. Köse, bir yandan açlığın hüküm sürdüğü ama diğer tarafta obezitenin problem olduğu, bir tarafta temiz içme suyuna ulaşamayan milyarların yanında estetik operasyonlara milyonlarca doların harcandığı bir dünyada yaşanan tüm sorunlara merhamet çerçevesinde bakmanın önemli olduğunu söyledi. 

Peygamberimizin Tüm Evrene Verdiği Mesajları Hatırlamaya İhtiyacımız Var

Hz Peygamber’in tüm evrene getirdiği mesajı hatırlamaya her zaman ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Rektör Köse, “Çözülen aile yapısı, evden kaçan çocuklar, şiddet gören kadınlar, pronografi, ensestler,  cinsel sapkınlıklar, alkolizm, madde bağımlılığı, varlık içinde mutsuz olan insanlar, tüketim çılgınlığı, savaşlar, nükleer silahlanmanın bulunduğu bir dünyada yaşıyoruz. Tüm bunların yaşandığı bir dünyada Hz Peygamber’in tüm evrene getirdiği mesajı hatırlamaya ihtiyacımız var diye düşünüyorum. O’nun merhametini hatırlamamız gerekiyor. O’nun getirdiği en önemli mesajı nedir diye soracak olursanız; şüphesiz bunu tek bir kavrama kelimeye sığdırmak mümkün değil. Ama en çok yakışanı nedir derseniz cevabı merhamettir. Kuran-ı Kerim’de Cenab-ı Hakk kendisini âlemlerin Rabbi olarak takdim ettikten sonraki ilk surede, Fatiha Suresinde Rahman ve Rahim sıfatına vurgu yapar. O, merhamet edenlerin en merhametlisidir, en hayırlısıdır. Efendimiz bir hadislerinde şunu müjdeler: ‘Allahû Teâlâ rahmetini yüz parçaya böldü, birisini dünyaya indirdi kalan doksan dokuzunu kendi katında tuttu. Dünyaya indirdiği yüzde bir merhamet bütün varlığı kuşatan bir güce sahiptir. Mesela bir hayvan yavrusunu emzirirken incinmesin diye bir ayağını kaldırıyorsa; bu merhamet Cenab-ı Hakk’ın yüzde bir merhametten kendi payına düşendendir diyor Peygamber Efendimiz…”dedi.

Resulün Canlılara Gösterdiği Merhameti İnsanlar Birbirine Gösterebilseler…

“Merhamet bu dinin bu ümmetin en değerli kavramı ise bunu iyi algılamak gerekir.” diyerek merhameti tüm canlılara karşı gösterilmesi gereken bir kavram olarak aktaran Prof. Dr. Köse, dünyada gelinen noktada merhametin göz ardı edilmesinin katkısı olduğunu belirtti. Prof. Dr. Köse şöyle devam etti: “Merhamet, varlığa yufka yüreklilikle yaklaşmak, şefkatle, incitmeden yaklaşmaktır. Peygamber Efendimiz gibi. O’nun merhametini anlatmaya kelimeler, kitaplar yetmez Örneğin sağılan hayvan sahiplerine Peygamberimiz buyururlar ki; tırnakları olanlar tırnaklarını kessinler, hayvanların sağarken onları incitmesinler. Bu kadar ince ruhlu Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V). Yine Peygamberimiz, gıda ile uğraşanların tırnaklarını kesmesi gerektiğini şeytan et ve tırnak arasında dolaştığını buyurur. Daha mikropların bilinmediği bir dönemde, onların barınacağı yerleri insanların anlayacağı şekilde uyarıyor, hijyene önem verilmesine dikkat çekiyor. Daha fazla süt almak için fazla sağılan hayvanların yavrularına süt kalmaması üzerine Peygamberimiz insanları yeterince süt bırakmaları yönünde uyarıyor. Hayvanlara fazla yük vuranları, hayvanlara bir takım yarışlarda eziyet edenleri uyarıyor ve bu uygulamaları yasaklıyor. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) Fazla yük vurulan, yemesi içmesi eksik karşılanan devenin sahibini bu hayvanın hukukunu gözeteceksin diye uyarıyor. Allah Resulünün insan dışındaki canlılara gösterdiği bu şefkati merhameti insanlar birbirine gösterebilseler acaba bu anlamsız savaşlar, beyhude çekişmeler, düşmanlıklar, kavgalar olur muydu? Emin olun olmazdı.” Hz Paygamber’in verdiği mesajların doğru olarak uygulanmış olsaydı insan kardeşliğinin bu denli kargaşa içinde olmayacağını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Köse, insanlar arasında olan hukuka kurallara ayrımcılıkla yaklaşıldığını ifade etti. Prof. Dr. Köse, “ Hz. Peygamberimizin kimsesizlerle, yetimlerle, yaşlılarla, hastalarla ilgili ve inanmayanlarla ilgili yaptığı, uyguladığı çok şey var. Çünkü Allah kendisine inanıp inanmamayı kendi takdirine bırakmıştır. Bunu kalbe bakarak kararını Allah verecektir. Kalbe girmeyi de peygamber dâhil olmak üzere kimseye vermemiştir. Allah kalplere bakar. Peygamberimiz tüm insanlığı Allah’ın ailesi olarak tanımlıyor. Hz. Âdem ve Havva’nın çocukları olarak tüm insanlığın bir aile olduğunu ‘Allah katında en hayırlınız insanlığa faydalı olanıdır’ diyerek vurguluyor. Nisa suresinde Cenab-ı Hakk bunu tanımlıyor. Hz Peygamber de bunun takibini yapıyor. İnsan kardeşler aramızda bir uyulması gereken bir hukuk var. İnsanların bulunduğu yere, dış görünüşüne göre değerlendirmemek gerekir. Allah insanlığı kâinatın efendisi olarak yaratmıştır ve hiç kimsenin diğerini küçük görmeye hakkı yoktur. İnsanlığın maalesef bugün en büyük problemlerinden bir tanesi de budur” diye konuştu.

Yırtıcı Hayvanları Beslemek İçin Bile Vakıflar Kuran Bir Ecdadımız Var

“İnsan kardeşi olarak nerde bir problem varsa nerde bir ihtiyaç varsa oraya koşmaya yükümlüyüz.” diye konuşan Rektör Köse, yapılan her iyiliğin karşılığının Cenab-ı Hakk’ta olduğunu aktardı. Vakıf kavramının ecdadımız tarafından çok değerli karşılıklarıyla toplumlarımızda hayat bulduğunu söyleyen Prof. Dr. Köse, “Eğer bir yardım yapılacaksa Cenab-ı Hakk onun karşılığını verecektir çünkü yapılan her yardıma Cenab-ı Hakk peşinden bir yardımla cevap veriyor. Hem bu dünyada hem de ahirette… Bunu Hakk diyor. Allah’ın kulları arasında ayrımcılık yapılmaması gerektiğini Kuran-ı Kerim’de buyuruyor. Bizim vakıf tarihimizde ibadullah kavramı geçer. İbadullah Allah’ın bütün kullarıdır. Bir ayrım yapılmaz. Almanya’da bir vakıf sadece kendi vatandaşlarına yardım etme şartı koyduğunu öğrenmiştim. Ama bizim inancımız da böyle bir şey söz konusu olamaz. Tarihimizde o kadar vakıf örnekleri var ki; cana hizmet taşıyan varlığa hizmet etmek için vakıflar kurmuşuz. İlkokul öğretmenlerin sigara içmesini önlemek için çocukların etkilenmemesi için kurulan vakıftan, Ödemiş’te sırf yaralı leylekler için kurulan vakıflara kadar, kışın yiyecek bulamayan yırtıcı hayvanları beslemek için bile vakıflar kuran bir ecdadımız var. Sırf insanlığı değil tüm varlığı kuşatmışız” dedi. Modern diye kendini ifade eden toplumlarda inanç özgürlüğünün peygamberimizin çizdiği çerçeveye yaklaşması için çok yolu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Köse,  İslam toplumlarının geçmişten gelen çok önemli tecrübelerinin bulunduğuna işaret ederek peygamberin merhametinin örnek alınması gerektiği vurgusuyla konferansını tamamladı. Çok sayıda katılımcının ilgi gösterdiği konferans soru  - cevapların ardından sona erdi. 

 

İlgili Resimler


Menüyü Kapat