İKÇÜ’den Avrupa Yükseköğretim Sistemini Güçlendirecek Proje
Yükseköğretimde çok kültürlü eğitim bilincinin artırılması adına birçok başarılı projeye imza atan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) son olarak Avrupa Birliği yükseköğretim alanındaki iş birliği ortaklıkları kapsamında bir proje geliştirdi ve proje Türkiye Ulusal Ajansınca desteklenmeye değer bulundu.
Proje, İKÇÜ koordinatörlüğünde, Romanya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, İspanya ve Türkiye olmak üzere 6 ülkede iki yıl süreyle yürütülecek.
Türkiye Ulusal Ajansı toplam 250 bin Euro hibe desteği sağlayacak.
Uluslararası Projeler ve Erasmus Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Emin Bakay tarafından hazırlanan, ‘Çok Kültürlü Sınıflar: Yükseköğrenimde Kapsayıcı Öğrenme ve Öğretim’ (MultiClass- Multicultural Classrooms: Inclusive Learning and Teaching in Higher Education) adlı projede İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden Dekan Prof. Dr. Sevtap Ünal, öğretim üyeleri Prof. Dr. Serhat Burmaoğlu ve Doç. Dr. İrem Özgören Kınlı araştırmacı olarak yer alıyor.
Çok Kültürlülüğe Rehber Program
Proje hakkında bilgi veren Koordinatör Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Emin Bakay, akademik personelin çok kültürlü sınıflarda eğitim verme becerilerinin arttırılması adına yenilikçi öğretim teknikleri üzerine yoğunlaşacaklarını kaydetti. Yabancı öğrencilerin eğitim için gittikleri ülkelerde bir takım sorunlar yaşadığını belirten Bakay, “Bu sorunların çözümüne ilişkin destek mekanizmalarının bulunmadığı görülmektedir. Yabancı öğrencilerin yaşadıkları sorunların kısa sürede çözülmesine katkıda bulunacak bir eğitim müfredatı sunduğumuz projemiz ile öğretim elemanlarının çok kültürlü ortamlarda eğitim verme ve bu ortamları yönetme becerilerini geliştirecek bir rehber hazırladık. Yenilikçi eğitim müfredatı, öğretici bir kılavuz ve öğretim materyalleri desteğiyle akademik personelin çok kültürlü sınıflarda eğitim verme becerilerini geliştirmeyi hedeflemekteyiz” dedi.
6 Ülkede Eşzamanlı Yürütülecek
Yükseköğretimde artan yabancı öğrenci sayılarının bu projeye uygulanabilir bir alan yarattığını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Bakay, üniversitelerin artık çok kültürlü kurumlara dönüştüğünü söyledi. Türkiye’den Yaşar Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nin de yer aldığı projenin iki yıl içinde altı ülkede eş zamanlı olarak yürütüleceğini ifade eden Bakay, “İKÇÜ koordinatörlüğünde,
İspanya’dan Universidad San Jorge, Romanya’dan Transilvania University of Brasov, Belçika’dan Hogeschool Gent, Bulgaristan’dan Sofia University, Çek Cumhuriyetinden Czech University of Life Sciences Prague ile ortak çalışma alanlarımız olacak. Bu üniversitelerle birlikte beş ulusal ve bir de karşılaştırmalı uluslararası rapor hazırlayacağız. Yüz yüze ve online olarak personel yetiştirme kursları da planlamaktayız. Erasmus+ öncelikleriyle doğrudan bağlantılı olarak Avrupa yükseköğretim sistemini güçlendirecek çıktılara ulaşacağımızı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.