İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

Türkiye’de İlk “Adli Rehabilitasyon” Sempozyumu

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Adli Bilimciler Derneği (ADBİD) tarafından düzenlenen “Adli Rehabilitasyon Sempozyumu” Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda başladı. 
Farklı disiplinlerden bilim insanlarını buluşturan, onursal başkanlığını Rektör Prof. Dr. Saffet Köse’nin konuşmasıyla başlayan sempozyumun açılışına, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, ADBİD Başkanı Prof. Dr. İ. Hamit Hancı, farklı üniversitelerden araştırmacılar, bilim insanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Formel Kodlu Cezalardan, Suçu Önleyici Bakış Açısına 
“Adli Olaylarda Manevi Rehabilitasyon” başlıklı bir sunum yapan Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, günümüzde adli vakalara artık suçu önleyici çok disiplinli bakış açılarıyla yaklaşıldığını ifade etti. Suçlunun formel kodlarla cezalandırıldığı bir sistemden suçu önleyici bir bakışa yönelimin olduğunu kaydeden Prof. Dr. Köse, “Suç ve suçlu üzerinden işleyen bir adalet sistemi sosyal ve manevi yönler olmak üzere çok sayıda problemi ortaya çıkarıyor. Modernleşme, hayatı kolaylaştırmış ancak bireyi yalnızlaştırmış, daha fazla meta çerçevede motive olan, somutun soyutu ötelediği, maddenin de manayı gizlediği sosyal bir yapı inşa etmiştir.  Artık her saniyemize eşlik eden mobil teknolojilerin en küçük yaşlardan itibaren stresi oluşturan temel mecra biçimine dönüşmesi de adli süreçlerde üzerinde daha fazla durulmayı gerektiren hususlardandır. Bugün postmodernlik ile nitelenen toplumsal yapının kendisi suçu teşvik edebilme potansiyeli ile ele alınmayı gerektirir” diye konuştu.
Maneviyatın Yerine Yeni Tür Kodlar Konumlandırılıyor
Her platformda dile getirilen şiddetin önlenmesinde ilk adımın, bireyin kendi iç dünyası ile iletişiminin sağlanması olduğunu aktaran Rektör Prof. Dr. Köse, öfke kontrolünün hiç işitilmediği kadar gündemde olmasının nedeninin altında bireylerin iç dünyalarından kopmaları olduğunu belirtti. Rektör Prof. Dr. Köse, “Bireyin iç dünyası ile iletişimi ile kişinin kendi düşüncelerini, duygularını, inançlarını anlaması ve bunları sağlıklı biçimde ifade edebilmesini kastediyorum. Tümüyle kişisel değerlendirmelerden geçen bu süreç suç ya da iftira ile bozulabilen yapıdadır. Bu bozulma bireyi hayatın dışına itiyor ve duygusal zekâ ile kişisel farkındalık bundan olumsuz etkileniyor. Yerel olanın, sosyal değerin, kültürün, insanın, maneviyatın yok edilerek yerine konulan yeni tür evrensel kodlar, insanın içten kopmasına neden olmuş; zahir olan kıymetli, batın olanı değersiz olduğu bir sistem dayatılır hale gelmiştir. Ben sempozyumun her boyutuyla adli rehabilitasyon alanına katkı sağlayacağına inanıyor, emeği geçenlere ve tüm değerli katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.
Özgün Bakış Açısıyla Bir “İlk” İKÇÜ’de
 Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya da Adli Rehabilitasyon alanını, Adli Bilimci, Fizyoterapist, Psikolog, İlahiyatçı, Hukukçu, Diş Hekimi ve Spor Bilimci gibi farklı perspektiflerden uzmanlarla ele alacaklarını ifade etti. Sempozyumun, alanında pek çok disiplini bir araya getiren, yenilikçi ve özgün bakış açısıyla ilk olma özelliği taşıdığını vurgulayan Dekan Prof. Dr. Kaya, “Onursal Başkanımız Sayın Prof. Dr. Saffet Köse’nin öncelikli olarak adli olayların kişisel ve toplumsal olarak önlenmesinde, önlenemediği durumlarda bireylerin topluma yeniden kazandırılmasında Manevi Rehabilitasyonun temelleri hususunda bilgi ve ilham verici konferanslarını dinleyeceğiz. Kongre Başkanımız İKÇÜ Tıp Fakültesi Adli Bilimler Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Adli Bilimciler Derneği Başkanı Sayın Prof. Dr. Hamit Hancı pek çok farklı çalışma alanı ile Adli Bilimlerin detaylarını sunarken, Sayın Ahmet Erzurumlu Hocamız Adli Rehabilitasyon konusunu detaylandıracaklardır. Sayın Psikolog Süeda Sınar olayı “Psikolojik Rehabilitasyon” kapsamında irdeleyecektir. Hukukçu gözüyle Sayın Doç. Dr. Serdar Nart, “Fizyorerapistlerin Yasal Sorumlulukları ve Malpraktis” konusunu, Sayın Dr. Fzt. Dilek Bayraktar, “Adli Fizyoterapi”, Sayın Dr. Fzt. Sema Özberk “Fizyoterapistin Adli Bilimlerdeki Yeri”, Prof. Dr. İrfan Karadede, “Adli Diş Hekimliği ve Rehabilitasyon” , Sayın Doç. Dr. Onur Oral, “Sporla Rehabilitasyon” konusunu aktaracaklardır.  Bu sempozyumu Adli Rehabilitasyon kavramını daha iyi anlamak, tartışmak, anlamlandırmak, yapılandırmak ve toplumsal anlamda sorunlara en iyi yaklaşım oluşturabilecek katkılar sağlamak amacıyla düzenledik. Bilimsel olarak konuyu detaylı irdelememizi sağlayan tüm hocalarıma, bilimsel komitemize, düzenleme kurulumuza, teknik ekibimize, idari personelimiz ve destek ekibimize ve değerli zamanını ayıran tüm katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.
Türkiye’de ilk kez İKÇÜ’de Başlattık 
Adli Rehabilitasyon alanında ilk kez yapılan bir sempozyum olduğunun altını çizen ADBİD Başkanı Prof. Dr. İ. Hamit Hancı ise Adli bilimler buz dağına benzetilecek olursa, adli tıbbın suyun üstünde kalan kısmı olduğunu belirtti. Prof. Dr. Hancı, “Bu alanın 120 alt dalı var. Tıp, fen ve sosyal bilimleri bir araya getiren bir alan. Bu alanlardan birisi de Adli rehabilitasyon. Bunu da Türkiye’de ilk kez İKÇÜ’de geliştirmek için sempozyumumuzu yaptık.  Suç işleyenlerin maddi, manevi, fiziksel, sporsal rehebitasyonlarını ele aldık. Çok farklı disiplinlerde çalışan meslek gruplarını bir araya getirip, onların bakış açılarını bu alana nasıl katkı sunulabileceğini irdeleyeceğiz” dedi.
Açış konuşmaların ardından farklı üniversitelerden araştırmacıları ve öğrencileri bir araya getiren sempozyumun bilimsel oturumlarına geçildi.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat