İKÇÜ’de “Değişen Dünyada Aile” Sempozyumu Yapıldı
“Değişen Dünyada Aile- XII. Din Görevlileri Sempozyumu” İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ev sahipliğinde yapıldı.
İzmir İl Millî Eğitim Müdürlüğü, İzmir İl Müftülüğü, Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfı, İmam Hatipliler ve Mezunlar Derneği (İMHAD), Uluslararası Müslüman Âlimler Derneği (UMAD), İnsan Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği (İNSAN-DER), Yunus Emre Camii Vakfı (YECVA) iş birliğinde düzenlenen sempozyumun açılışına; Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Burhan İşliyen, Bölge Adliye Mahkemesi Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, İzmir Bölge Adliyesi Mahkemesi Komisyon Başkanı İdris Kizir, İzmir İl Müftüsü Salih Sezik, Konya İl Müftüsü Ali Öge, Uluslararası Eğitim ve Öğretim Daire Başkanı Yusuf Akbaş, Mehir Vakfı Genel Başkanı Mustafa Özdemir, vakıf ve STK temsilcileri, eğitimciler ve öğrenciler katıldı.
Tüm Dünyada Yalnızlık Artıyor
Sempozyumun açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Burhan İşliyen, ailenin sadece Türkiye’de değil, dünyada da tehdit altında olduğunu vurguladı. Boşanma ya nikâhsız beraberliklerin oranının artışına dikkat çeken İşliyen, “Fransa, İsviçre gibi ülkelerde nikâhsız birliktelikler oranı yüzde 59. Tüm dünyada yalnızlık artıyor. İngiltere gibi kimi ülkelerde yalnızlık bakanlığı kuruluyor. Ülkemizde de 2 milyonu aşkın insanın yalnız yaşamakla karşı karşıya kaldığı bilinmektedir. Tüm bunlar aile bağlarını güçlendirmemiz gerektiğine işaret ediyor. Bunların yanında cinsiyetsizleştirme çalışmalarının yapıldığına şahit oluyoruz. Dünya genelinde ülkesini milletini düşünen tüm kanaat önderleri, bunun bir tehlike haline geldiğini, aileyi yok etme projesi olduğunu biliyor” dedi.
Hz. Muhammed’in Aile Hayatı Örnek Alınmalı
Aile kavramının medya, moda ve mantalitenin değiştirilmesi üzerinden zayıflatıldığına işaret eden Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İşliyen, Hz. Muhammed’in (S.A.V) örnek alınmasının tek çıkar yol olduğunu kaydetti. Doç. Dr. İşliyen, “Bu konularda yazılan senaryoları dizi haline getirilip en çok izlenen kanallarda izletmeye başladığınızda bu sıradanlaştırılıyor. Prof. Dr. Ahmet Akın, aile kavramının medya, moda ve mantalitenin değişmesi kavramları ile çökertilmeye çalışıldığına işaret eder. Haramlar değiştirildi. Zinanın adına çapkınlık denildi, gayri meşru yaşamaya dost hayatı denildi. Dost gibi aziz bir kelime sıradanlaştırıldı. Tüm bu olumsuzluklar üzerine örnekliğini, önderliğini Peygamber Efendimiz ’den (S.A.V.) alan bir aile örneğini koymamız, çoğaltmamızdan başka uygulanabilir bir yol gözükmüyor” diye konuştu.
Ülkemiz Dünyaya Güzel Bir Örnek
Rektör Prof. Dr. Saffet Köse de konuşmasında, dünyadaki egemen güçlerin, ailesiz toplum, nikâhsız birliktelikler ve cinsiyetsizleştirme projelerinin neticesinde aile kurumunun büyük yara aldığını söyledi. Türkiye’deki aile yapısının hala örnek olarak gösterilmesinde gelenek ve kültüre olan bağlılığın yattığını vurgulayan Prof. Dr. Köse, “Ülkemize baktığımızda bütün bu olumsuzluklara rağmen hala en güçlü kurumumuz ailemiz. Milletimizin ailenin yanında dik durmasının, sahip çıkmasının bütün dünyaya verdiği önemli bir mesaj olduğunu düşünüyorum. Tüm ilahi dinlerde nikâh ailenin kurucu unsurudur, ibadet değeri taşır. Kadın-erkek birlikteliğini meşru kılan tek yol nikâhtır. Ama modern kültür nikâhı, bir engel hatta tehdit unsuru olarak görmeye, göstermeye başladı. Bu bakış dine karşı tüm alanlara bir meydan okuma haline dönüştü” şeklinde konuştu.
İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Dirik de İKÇÜ olarak böylesine önemli bir sempozyuma ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti paylaştı. Sempozyuma emek veren herkese teşekkürlerini ileten Dekan Prof. Dr. Dirik, iki gün devam edecek bilimsel oturumlarda; eğitim, hukuk, sosyoloji, psikoloji, ekonomi, iletişim, ahlak, çocuk, değerler, gelenek, sanat gibi alanlarda aile kurumunun irdeleneceğini, çıktılarının tüm kurumlarla resmi olarak paylaşılacağı bilgisini verdi.
Açış konuşmalarının ardından bilimsel oturumlara geçildi. İki gün süren sempozyumda aile tüm boyutlarıyla ele alındı.