Eczacılık Öğrencilerinden Mesleğe İlk Adım
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Eczacılık Fakültesi öğrencileri için beyaz önlük giyme töreni düzenlendi. Mesleğe girişin ilk adımı sayılan Dekan Prof. Dr. Mutlu Aytemir’in ev sahipliğinde yapılan törene, Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Prof. Dr. Süleyman Akbulut, dekanlar, akademisyenler, sektör temsilcileri ile çok sayıda öğrenci yakını katıldı.
Evrensel İKÇU Mezunları
Törende öğrencilerin heyecanını paylaşan İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, eczacılığın medeniyetimizdeki köklü tarihine değinerek; Osmanlı coğrafyasını büyük ölçüde gezmiş ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde 17’nci yüzyılda İstanbul’da 2000 civarında aktarın bulunduğunu söyledi. Gelinen noktada eczacılık eğitiminin ülkemizdeki gelişimine işaret eden Rektör Prof. Dr. Köse, “Türkiye’de 59 eczacılık fakültesi var. Gerçekten bu 2’nci yüzyılını kutladığımız cumhuriyetimizin geldiği noktayı göstermesi açısından son derece değerlidir. Ülkemizden dünya çapındaki eczacılık alanına çok değerli eczacıların yetiştiğini biliyorsunuz. Bu noktada beş yıl önce öğrenci almaya başlayan 59 fakülte arasında sekizinci sırada bulunan İKÇÜ Eczacılık Fakültemiz alınan mesafede çok özel bir yere sahip. Öğrencilerimiz, İKÇÜ’den mezun olduklarında sadece ülkemize değil, bulundukları her yerde, tüm dünyaya, tüm insanlığa faydalı işler yapacaklar bilimsel faaliyetlere katkı sağlayacaklar, insanlığın hizmetinde olacaklardır” diye konuştu.
İKÇÜ’de Eğitim Almak Bir Ayrıcalık
İlk mezunlarını veren genç bir fakülte olmasına rağmen hem akademisyenlerinden hem de öğrencilerden gelen ulusal çapta ödül alan başarılı bilimsel çalışmaların bu azmin bir göstergesi olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Köse, “Sizler üniversitemizin en dinamik fakültesinin ve aynı zamanda deneyimli kadroya sahip fakültesinin öğrencilerisiniz. Üreten, geliştiren ve katma değer oluşturan eczacılar olarak mezun olacağınıza olan inancım tamdır Hocalarımıza ve sizlere güveniyoruz. Öğrencilerimizin çok şanslı olduklarını özellikle ifade etmek istiyorum. Bu noktada Dekanımız Mutlu Hocamızın ve ekip arkadaşlarının büyük emekleri var. Her türlü deneysel altyapıya sahip laboratuvarlarıyla, başarılı eğitim kadrosuyla İKÇÜ’de eğitim almak bir ayrıcalık” dedi.
Modern Dünya, En Çok Ahlaka İhtiyaç Duyuyor
Konuşmasında ahlak kavramına da değinen Rektör Prof. Dr. Köse, eczacılık mesleğinin çok yönlü uzmanlık gerektirdiğini, ama değişmeyen tek kuralın insan sevgisinden geçtiğini vurgulayarak öğrencilere tavsiyede bulundu. Prof. Dr. Köse, “Ahlak araştırmacısı Ross Poole der ki, 'Modern dünya en fazla ahlaka ihtiyaç duyuyor, ama ahlakı imkânsız kılan da bizzat kendisi' Sizlerin dürüstlük ilkesine bağlı olacağınıza, insanlarımızın gönlünde taht kurarak başarılı eczacılar olacağınıza yürekten inanıyorum. Eczacılık gibi önemli ve değerli bir fakülteyi kazanmanız nedeniyle en başta sizleri yetiştiren, her türlü büyük fedakârlıklarla bu noktaya getiren ailelerinizi yürekten kutluyorum. Bu kadim mesleğin mensubu olmak yolunda önemli bir simge olan beyaz önlüklerinizin hayırlı olmasını diliyor, başarılı bir meslek hayatı temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
Ezberden Uzak, Güçlü Eğitim Müfredatı
Öğrenci odaklı, ezberden uzak, Ar- Ge ve inovasyonun önemini kavramış, gelişen ve değişen dünyaya ayak uydurabilen bir eczacılık eğitimi verdiklerini aktaran Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mutlu Aytemir de kısa sürede gelen başarılara değinerek; Rektör Prof. Dr. Köse’ye bu süreçte verdiği destekleri için teşekkür etti. Dekan Prof. Dr. Mutlu Aytemir, “Eğitim öğretim sürecinde çok sayıda lisans öğrencimize, öğretim üyelerimiz tarafından yürütülen TÜBİTAK destekli bilimsel araştırma projelerinde bursiyer olma şansı tanınmıştır. Hatta fakültemiz bir adım daha ileri giderek, öğrencilerimizin de proje yürütücülüğü deneyimini yaşayabilecekleri TÜBİTAK 2209 projeleri için cesaretlendirmiştir. Bu çabaların sonucunda 2 yıl gibi kısa bir süre içerisinde sadece 2023 yılı 16 toplamda 26 farklı öğrencimizin projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulunmuştur. Elde ettiğimiz bu başarılarda, fakültemizin kuruluşundan bugüne kadar her aşamada özveri ile yanımızda olan, bizi cesaretlendiren Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Saffet Köse Hocamıza desteği için şükranlarımızı sunuyoruz. Tüm bu başarılı süreçlerde bizlerden desteğini esirgemeyen İzmir Eczacı Odası Başkanı sayın Ecz. Tuncay Sayılkan’a, Aydın Eczacı Odası Başkanı Sayın Ecz. Sefa Karaarslan’a, Manisa Eczacı Odası Başkanı Sayın Uzm. Ecz. Devrim Bali’ye teşekkür eder saygılarımızı sunarız” dedi.
Hayat Boyu Öğrenmeye Devam
Evrensel düzeyde hizmet verecek donanıma sahip, lider eczacılar yetiştirme gayretinde olduklarını vurgulayan Prof. Dr. Aytemir, bu vizyona ulaşmak için farklı fikirlerin sesi olmaya özen gösterdiklerini kaydetti. Dekan Prof. Dr. Aytemir, “Henüz ilk mezunlarını veren bir fakülte olmamıza rağmen, ülkemizde, Türkçe eğitim veren, 29 devlet üniversitesine bağlı eczacılık fakültesi arasında sekizinci tercih sırasında bulunmaktayız. İlk mezunlarımız meslek hayatlarına akademi, sanayi, eczane ve hastane eczacısı olarak adım atmışlar. Bununla birlikte bu kadar kısa süre içerisinde, lisans eğitimini tamamladıktan sonra lisansüstü eğitime devam etmek isteyen mezunlarımız için, Fakültemiz bünyesinde Biyokimya ve Mikrobiyoloji Yüksek Lisans Programı ile birlikte Farmasötik Kimya ve Farmasötik Teknoloji doktora programını da açmış bulunmaktayız. Beyaz önlükleriniz ile mesleğine ve insanlığa hizmet etmeyi seven, nitelikli birer eczacı olmak için hayat boyu öğrenmeye devam etmeyi görev bilerek çok çalışmalısınız. Kutsal mesleğimize özveriyle sahip çıkmanızı temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Fakülteye derece ile giren öğrenciler ile projelerde görev alan öğrencilere başarı belgelerinin takdiminin ardından törene katılan protokol tarafından öğrencilere mesleğe geçişin simgesi beyaz önlükleri giydirildi.