İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

Sosyal Bilimler Kongresinde Barış Vurgusu

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ile İzmir Uluslararası Misafir Öğrenci Derneği tarafından düzenlenen "2’nci Uluslararası Öğrenciler Sosyal Bilimleri Kongresi” İKÇÜ ev sahipliğinde yapıldı.
Kongre, Rektör Prof. Dr. Saffet Köse ile Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Kayacan’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Hibrit olarak düzenlenen kongreye, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Prof. Dr. Süleyman Akbulut, İzmir Uluslararası Misafir Öğrenciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çevik, öğretim üyeleri, sosyal bilimleri alanında lisans ve lisansüstü öğrenim görmekte olan çok sayıda uluslararası öğrenci katıldı.
Kongrede emeği geçen herkese teşekkürlerini ilettiği konuşmasında Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, sosyal bilimlerin, toplumsal ve küresel sorunları insan odaklı araştırmaların yapıldığı ve insan hakları, toplumsal adalet, siyaset, ekonomi ve daha pek çok konuda çözümler sunduğu multidisipliner alanları içerdiğini kaydetti. 
İkiyüzlü Bir Tavır Sergileniyor
İnsan hakları ve evrensel ilkelerin dünya ülkelerince adil bir şekilde uygulanmadığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Köse, Gazze’de işlenen insanlık suçuna dikkat çekerek; “Batılı ülkeler başta olmak üzere dünyanın pek çok devletinin üç maymunu oynadığı ortamda Türkiye her zaman olduğu gibi mazlumun yanında olma gayreti içindedir ve elinden gelenin en iyisini yapmak için tüm imkânlarını seferber etmiş durumdadır. Bugün o bölgede yaşananlara tüm dünya sessiz kalmış durumda ve akademi de dâhil hiçbir kesim tepkisini açık biçimde göstermemekte; ikiyüzlü bir tavır sergilemektedir. Başka coğrafyalarda benzer olaylar yaşandığında insan hakları kalkanını havaya kaldıranlar bölgemizdeki her sorunda derin bir kış uykusunda gibi davranmaktadırlar. Akademinin özerkliği ve sosyal bilimlerin insan odaklılığı gibi tüm ülkelerin vicdanları da susmuş durumdadır. Bu kara günleri tarih elbette yazacaktır. Bugün zulme sessiz kalanlar, yarın kendi içlerine ya da yakınlarına ateş düştüğünde neler yapacak hep birlikte izleyeceğiz” diye konuştu. 
İnancımızda Savaşın Bile Adaleti Söz Konusudur 
İnanç, ırk, renk ayrımı olmaksızın tüm insanlar için vicdanların yok olduğu bu düzenin değişebileceğini, bu noktada gençlere görev düştüğüne işaret eden Rektör Prof. Dr. Köse, medeniyetimizin odağında can taşıyan tüm varlıklara karşı saygı ve merhametin olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Köse, “Hz. Peygamber (s.a.s.) hayvanları sağarken tırnakların kesilmesini buyurmuşlardır ki hayvanların memeleri incinip yaralanmasın. Peygamberimizin şefkat ve merhametinden hayvanlar da nasibini alıyordu. Canı her şeyden değerli gören inancımızda savaşın bile adaleti söz konusudur. Barış, sevgi ve rahmet peygamberi olan Hz. Muhammed (sav)  hiçbir zaman savaşa ilk başlayan olmamıştır. Meşru müdafaa, barış anlaşmalarının bozulması, elçilerin öldürülmesi, düşmanla iş birliği ve zulme uğrayan insanlara yardım etme gibi beş sebep söz konusuysa savaşa girilirdi. Eğer savaş olacaksa da ordu komutanlarına kadınlar, çocuklar, yaşlılar, din adamları, sivil yerleşim yerleri, savaş dışıdır. Yanlış yapan bedelini öder. İnsanın ölüsü de dirisi de şeref sahibidir, dokunulmazdır” dedi.
Adil Bir Dünyanın Baş Aktörü “Gençlerimiz”
Lahey ve Cenevre Sözleşmelerinin kâğıtta bırakıldığını, keyfi olarak uygulandığını belirten Prof. Dr. Köse, günümüz dünyasında ikiyüzlü bir adalet anlayışının hâkim olduğunu ifade etti. İmzalanan uluslararası sözleşmelerde savaş bölgelerinde ve işgal altında yaşayan sivillerin korunmasının taahhüt edildiğini belirten Rektör Prof. Dr. Köse, “Tarihe bakın, Bosna Hersek’te 40 bin kadına tecavüz edildi. 2’nci Dünya Savaşında milyonlarca kadına tecavüz edildi. İnsan hakları, özgürlük, eşitlikçilik gibi kavramlarını diline pelesenk eden ülkeler evrensel değerleri istediklerinde askıya almaktadır. Bu dünya anlayışının değişmesi gerek. Uluslararası öğrenciler olarak sizler yarının yöneticileri olacaksınız. Değişik ülkelerde önemli yerlere geleceksiniz. Benim size tavsiyem bilimi ve onun çıktılarını insanlık yararına kullanmanızdır. İkiyüzlü değil samimi bir anlayışla insanı ve canlıyı her zaman önde görmeniz, yapacağınız işlerde ve alacağınız kararlarda onun yararına odaklanmanızdır. Daha adil bir dünya mümkün ve bu dünyayı siz gençler kuracaksınız. Başkalarına ve onların kutsallarına saygı duyacak, zulüm karşısında susan dilsiz şeytan olmayacaksınız. Farklılıklarımızı zenginlik olarak görecek, dünyanın yaşadığı sorunlar için her birimizin birlikte çalışmasına ihtiyaç olduğunu unutmayacaksınız” şeklinde konuştu. 
Dünyanın Barış ve Huzuruna Katkıda Bulunacaklar
Uluslararası öğrencilerin, yaptıkları araştırmaları farklı bilimsel ortamlarda paylaşmalarına, tartışmalarına ve genç araştırmacıların kendi aralarında etkileşimde bulunabilmelerine imkân sağlamayı amaçladıklarını belirten Kongre Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Murat Kayacan, Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) çatısı altında faaliyet yürüten İzmir Uluslararası Misafir Öğrenci Derneği çalışmaları hakkında bilgi verdi. Konuşmasında uluslararası öğrencilerin üstlendiği misyona dikkat çeken Prof. Dr. Kayacan,  “Gazze’de şehit olan kardeşlerimize rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. Dünyamızda çatışmalar maalesef bitmiyor. Ama bizlere düşen görev çatışma alanlarını en aza indirgemektir. Onlarca farklı ülkeden gelen kültürler arası anlayış ve küresel farkındalığa sahip öğrencilerimizin bu bilinç ve anlayışla çalıştıklarını, öğrenimlerini devam ettirdiklerini görmekteyiz. Farklılarımız zenginliklerimizdir. Buradaki öğrencilerimiz, ülkelerine döndüklerinde dünyanın barış ve huzuruna katkıda bulunacağınıza yürekten inanıyoruz” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Zehra Nuray Nişancı, Prof. Dr. Fatma Akkuş Yiğit’in sunumlarıyla bilimsel oturumlara geçildi.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat