Engelsiz Bir Ekosistemin Oluşturulması İçin Varız
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü tarafından engelsiz bir gelecek için ilham veren uygulamaların ele alındığı “Engelsiz Gelecek İçin İlham Veren Uygulamalar – Erasmus Projeleri ve İŞKUR İş Koçluğu” programı düzenlendi.
“Dünya Engelliler Haftası” etkinlikleri kapsamında, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Engelsiz Üniversite Koordinatörü Prof. Dr. Melike Tekindal, Koordinatör Yardımcıları Doç. Dr. Ahmet Ege ve Öğr. Gör. Tuğçe Şık ile çok sayıda akademisyen ve öğrencinin katıldığı programda, Koordinatörlük tarafından çıkarılacak “Engellilikte Multidisipliner Yaklaşım ve Uygulamalar” başlıklı uluslararası kitabın müjdesi verildi.
İŞKUR İzmir Çiğli Hizmet Merkezi Engelli İş Koçluğu Biriminden Ayten Gördü ve İKÇÜ Uluslararası Projeler ve Erasmus Koordinatörlüğünden Öğr. Gör. Cennet Kuman Kıssaboylu tarafından ilham veren uygulamaların sunulduğu programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğünün, engelsiz bir İKÇÜ inşa etme yolunda yoğun bir çaba içerisinde olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Muhsin Akbaş, “Engelli öğrencilerin eğitim-öğretim faaliyetlerine, sosyal ve kültürel faaliyetlere katılımına destek olmak, gerekli alt yapının ve donanımların sağlanması, İKÇÜ’de engelsiz bir ekosistemin oluşturulması için varız ve eksikliklerimizi gidermek için gücümüzle çalışmaktayız. Engelleri kaldırmayı hedefleyen çalışmaların bir bütün olarak sizlerle birlikte daha güzel olacağı kanaatindeyiz. Engelsiz Üniversite olma yolunda sizlerden gelen önerilerle elimiz daha çok güçlenecek, daha mutlu olacağız. Bu tür etkinliklerle, sizlerin de farkında olmadığı imkanlarımızı duyurma ve yayma imkanına da sahip oluyoruz ve bu bizlerin geleceğe daha umutlu bir şekilde bakabilmemizi sağlıyor” dedi. Prof. Dr. Akbaş, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını noktaladı.
İKÇÜ’den Uluslararası Yayın Dünyasına Önemli Katkı
Koordinatörlük olarak engelli öğrencilerin öğrenim süreçlerini kolaylaştırmak, sorunlarına çözüm önerileri sunmak, akademik, fiziksel, sosyal ve psikolojik yaşamlarını engelsiz öğrenciler düzeyinde sürdürmelerini sağlamak amacıyla tüm paydaşlarla eş güdüm içinde çalıştıklarını ifade eden Prof. Dr. Melike Tekindal, “Bugün burada bir araya gelmemizin temel amacı bireysel farklılıkların, potansiyelin önünde bir engel değil; toplumsal çeşitliliğin ve zenginliğin bir göstergesi olduğunu hatırlatmak. Engelli bireylerin eğitim, istihdam ve sosyal yaşama eşit katılımını destekleyen her çalışma, yalnızca onların değil, tüm toplumun ilerlemesine katkı sunmaktadır. Koordinatörlük olarak, Dünya Engelliler Haftası kapsamında düzenlediğimiz programda başta tüm katılımcılarımıza, ardından da özel gereksinimli bireylere yönelik fırsatları sunmak istedik. İKÇÜ Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü olarak biz, tüm özel gereksinime sahip bireylerin ve hepimizin aslında bazı fırsatlara sahip olduğumuzun farkındayız” dedi. “Engellilikte Multidisipliner Yaklaşım ve Uygulamalar” adlı uluslararası kitap yayınının müjdesini de veren Prof. Dr. Tekindal, kitabın uluslararası NEU Yayınevi’nden çıkacağını belirtti ve alanla ilgili bilimsel eserlerle yayına katkıda bulunma çağrısı yaptı.
Erasmus’a Özel Fırsatlar
Açılış konuşmalarının ardından, İKÇÜ Uluslararası Projeler ve Erasmus Koordinatörlüğünden Öğr. Gör. Cennet Kuman Kıssaboylu, Erasmus programının özel gereksinimli bireyler için sağladığı fırsatlar hakkında bilgi verdi. Programın değerlendirme aşamasında artı puan uygulaması bulunduğunu, ve ek hibe desteği sağlandığını söyleyen Kıssaboylu, ayrıca, program kapsamında öğrencinin refakatçisiyle birlikte yurtdışına gidebildiğini, öğrenciye eşlik eden kişinin de tüm masraflarının karşılandığını belirtti.
Engelli İş Koçluğu Uygulaması
İŞKUR İzmir Çiğli Hizmet Merkezi Engelli İş Koçluğu Biriminden Ayten Gördü ise Engelli İş Koçu uygulaması hakkında bilgi verdi. Uygulamanın 2021 yılında hayata geçtiğini belirten Gördü, engelli bireylerin istihdama daha nitelikli ve daha bütüncül bir şekilde katılımını sağlamak amacıyla yürütülen uygulamada, engelli iş koçlarının işe ihtiyacı olan engelli bireyleri açık işlere yönlendirdiklerini kaydetti. Yüzde 40 oranında engeli bulunan bireylerin, tam teşekküllü devlet hastanesinden alınmış bir raporla İŞKUR’a engelli birey kaydı yaptırmaları halinde 24 saat içinde kendilerine engelli iş koçu atandığını açıklayan Gördü, sistem üzerinden ücretsiz bir şekilde hizmet alınabildiğini dile getirdi. Engelli bireylerin kendi işini kurma projesini anlatan Gördü, yılda iki defa başvuru alan İŞKUR’un, yayınladığı başvuru rehberi üzerinden proje şartlarını açıkladığını söyledi. Rehberin içeriğinden ve kılavuzdan da bahseden Gördü, proje desteği için aranan şartları anlattı.
Program Prof. Dr. Ömer Özden ile Doç. Dr. Mücahit Yalçın Öztüfekçi tarafından sunulan müzik dinletisi ile sona erdi.