Kıtaları Buluşturan Proje Güney Kore’de
Uluslararasılaşma vizyonu doğrultusunda başarılı adımlar atmaya devam eden İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinin (İKÇÜ) yürütücüsü olduğu ‘E-Gastronomi’ projesinin Güney Kore etabı başladı.
Turizm Fakültesi Erasmus Koordinatörü Prof. Dr. Volkan Altıntaş ile Erasmus Kurum Koordinatörlüğünden Öğr. Gör. Koray Çelik tarafından hazırlanan, Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülke ve Güney Kore, Filipinler, Tayland gibi Uzakdoğu ülkelerini kapsayan dijitalleşme ile gastronomiyi birleştiren ‘E-Gastronomi’ projesi Güney Kore’deki Jeonju Üniversitesi Turizm Fakültesinde tanıtıldı.
Müsteşardan Tam Destek
Dijitalleşme ve turizm eğitimi üzerine iyi uygulama örneklerinin izlenmesi ve E-Gastronomi Konsorsiyumu hakkında görüşmelerin yapıldığı ziyarette, Jeonju Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Shim Young-kuk, üniversitenin Uluslararası İlişkiler Direktörü Prof. Dr. Dong Geun Lee ile görüş alışverişinde bulunuldu. Prof. Dr. Altıntaş ile Öğr. Gör. Çelik ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Seul Büyükelçiliği Müsteşarı Özkan Durmaz’ı ziyaret ederek; Asya Pasifik ülkeleri iş birlikleri ve projede gelinen aşama hakkında bilgi verdi. Müsteşar Durmaz da İKÇÜ’nün uluslararası boyutta kurduğu akademik bağdan duyduğu memnuniyeti paylaşarak ilerleyen zamanlarda yürütülecek çalışmaları desteklemek için gerekli adımların atılacağını belirtti.
İki Ülke Arasında Turizm Hareketliliğine Katkı
Ziyaretlerle ilgili konuşan Prof. Dr. Volkan Altıntaş, Korece ve Türkçe’nin karşılıklı turizm eğitimi programlarında yer alması, öğrenci ve akademisyen değişimi konularında Güney Kore’nin en önemli turizm temelli üniversitesi olan Jeonju Üniversitesi ile yaptıkları görüşmelerin oldukça olumlu geçtiğini aktardı. Prof. Dr. Altıntaş, “E-Gastronomi Konsorsiyumunun ikinci etabı olan Güney Kore’de çok verimli bir süreç geçirdik. Proje kapsamında başlattığımız ikili iş birliklerini geliştirmek üzere Erasmus+ HORIZON, KA171 programları hakkında görüşmeler yaptık. Ayrıca Güney Kore- Türkiye arasında turizm ile ilgili iş birlikleri ve karşılıklı turizm hareketliğinde ortak projeler geliştirilmesi konusunda mutabakata vardık. Gastronomi alanında önde gelen Unesco gastronomi ülkeleri arasında bulunan Güney Kore, Tayland ve Filipinler gibi ülkelerin dijital anlamda yenilikçi uygulamalarının staj faaliyetlerinde yer alan gençlerimize katkı sağlayacağı düşüncesindeyiz. Projemiz ile eğitim uygulamalarının zenginleşmesinin yanında Türk turizminin, kültürünün ve mutfak sanatlarının tanıtılmasına da katkı sağlama hedefindeyiz” dedi.
Avrupa Sınırlarını Aşan Proje
Gastronominin kültürleri yakınlaştırıcı yönüne işaret eden Prof. Dr. Volkan Altıntaş, geleneksel gastronomi anlayışının dijital teknolojilerle birleştiği, e-gastronomi projesinin 2028 yılına kadar konsorsiyumda yer alan ülkelerde devam edeceğini belirtti. Prof. Dr. Altıntaş, “Konsorsiyum projeleri yürüten kurumların tamamına yakını sadece Avrupa ülkeleri ile iş birliği yapmaktadır. Proje kapsamına Avrupa ülkelerine ek olarak Asya- Pasifik ülkeleri de dahil edilerek İKÇÜ’nün uluslararasılaşmasına katkı sağlayacak önemli bir adım atıldı. İlk etapta Filipinler ziyaret edildi, ikinci aşamada da Güney Kore’nin teknoloji alanında yenilikçi uygulamalarının ülkemiz turizm uygulamalarına entegrasyonu hakkında gözlem yapabilme fırsatımız oldu. İlerleyen zamanlarda; Japonya, Özbekistan, Kanada, Amerika, Rusya’daki iyi uygulama örnekleri de incelenecektir. İKÇÜ’nün Koordinatörü olduğu, Mardin Artuklu Üniversitesi, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün paydaş olduğu projemiz süresince toplam 200 öğrenci ve 100 personele küresel ölçekte önem arz eden dijitalleşme temelli gastronomi alanında tecrübe kazandırılması hedeflenmektedir” diye konuştu.
İnovasyonun Gastronomiye Yansıması
Gastronomide dijitalleşmenin küresel etkilerine dikkat çeken Öğr. Gör Koray Çelik ise moleküler gastronomi, 3D yemek yazıcıları, veri analitiği ve sanal gerçeklik, hologram, interaktif dijital menüler, Blockchain teknolojisi gibi yenilikçi teknolojilerin sektör ile entegrasyonunun önemine vurgu yaptı. Çelik, “Gastronomik inovasyonları takip etmeyi, yenilikçi uygulamaları gastronomi ile birleştirmeyi esas alan projemiz kapsamında her yıl 20 öğrenci, yenilikçi tecrübeler kazanması için çeşitli Avrupa ülkelerine staj yapmak üzere gönderilmektedir. Aynı zamanda 10 personel de bu hareketliliğe katılmaktadır. İş birliğine geçilen ülkeler ile sağlanan bu öğrenci ve personel hareketliliği etkileşimi Türk turizminin, kültürünün ve mutfak sanatlarının uluslararası boyutta tanıtılmasına önemli katkı sağlamaktadır” şeklinde konuştu.